«THE FATHER OF ROCK’N ROLL»

Navn: William John Clifton Haley
Født: 6.juli 1925 i Highland Park, Detroit (Michigan, USA)
Død: 9.februar 1981 i Harlingen, Texas
Sjangre: Rock’n Roll, Rockabilly, Country
Beskjeftigelse: Sanger, låtskriver, musiker
Instrument: Vokal/Gitar
Aktive år: 1946 – 1980

Året var 1925, gemyttene hadde roet seg etter første verdenskrig. Familien det handler om besto av William Haley og hans kone Maude Green de hadde nettopp fått et barn. Det var et velskapt guttebarn som ble døpt etter farsnavn og bestefarsnavn, og da ble det William John Clifton. Verden skulle etterhvert kjenne han som Bill Haley.

Musikk var lidenskapen fra første stund og det meste besto av country den første tiden. Etter at Bill hadde sluttet skolen, begynte han å reise rundt i Midtvesten med tog, nærmere sagt godstog for det var gratis. Slik livnærte han seg med spillingen sin. I utgangspunktet var Bill Haley veldig sjenert, han hadde store problemer med å stå foran et større publikum, men det måtte han true seg gjennom for etterhvert ble bare publikum større og større. Han spilte på barer og radiostasjoner og folk likte det de hørte for countrymusikken ble blandet med den nye trenden rockabilly. Det gikk tregt med den store berømmelsen, men etter å ha spilt på de store låvedansene (barn dance) som ble arrangert i St. Louis, Dallas og Lousiana begynte han å bli kjent.

Bill Haley var den første som startet et Rock’n Roll band, det var «The Comets».Først het de «The Saddelmen», det var på slutten av 40 tallet og det var sammen med John Grande og Billy Williamson, og fra 1953 ble det «The Comets » som igjen ble oppløst i 1962. Da hadde de solgt 60 millioner plater og var på de engelske salgslistene så sent som i 1974. Han var også den første hvite artisten i den sjangeren.

I 1951 spilte de inn en Rythm & Blues hit som het «Rocket 88» på Holiday label, det var styrt av Dave Miller. I 1952 kom «Rock The Joint» og dette var lenge før denne musikkstilen ble adoptert av en mann som Sam Phillips i Sun Records. I 1953 fanget Sam Phillips opp artister som Elvis Presley og Charlie Feathers, det foregikk samtidig med at Bill Haley allerede hadde entret Billboard & Cashbox Topp 20 med sin komposisjon «Crazy Man Crazy». Historien forteller at dette var verdens første Rock’n Roll-singel som var spilt inn.

I 1954 passerte Bill Haley 2 millioner-tallet med innspillingen av «Shake, Rattle & Roll» på Decca label. Så kom, som jeg elsker å si (landeplagen) «Rock Around The Clock», den ble spilt inn 12. april 1954. Den var skrevet av Max C.Freedman og James E.Myers og det var under psevdonymet «Jimmy De Knight». Når jeg sier landeplage, så tror jeg minst 90% av verdens befolkning har hørt den låten en eller annen gang. Nyttig var den kanskje også, småbarn lærte kanskje klokka… Filmmusikalen med samme navn ble lansert i 1956. Låten ble også brukt som tittemelodi i dramafilmen «Vend dem ikke ryggen» (Blackboard Jungle) i 1955.

20 sept. 1956 kan man si at Rock’n Roll epoken ble født i Norge. Det skjedde med at filmen «Rock Around The Clock» hadde premiere på Sentrum kino i Oslo. Kvelden begynte rolig som vanlig føre en forestilling, men da filmen var ferdig hadde det samlet seg en mengde ungdommer utenfor kinoen. Det var endel oppjaget stemning til og begynne med, og det ble ikke bedre da pressen dukket opp med sine blitz. Politiet kom i store mengder, med biler og hester. De red inn i mengden for å spre og da ble det bare verre. Urolighetene fortsatte utover natten og dro seg sakte inn mot sentrum av byen. Jeg var 13 år den gangen og var tilstede der og da, og jeg kan trygt si jeg fikk Rock’n Roll musikken i blodet, og den er der enda.
Når det gjelder Bill Haley’s kjennemerke, den lille hårlokken på høyre side i pannen, den såkalte » Kiss Curl » den ble anlagt etter at Bill ble blind på venstre øye etter en opperasjon. Meningen var og dra oppmerksomheten bort fra det blinde øye. Han var lei av at det første folk så på når de møtte han, det var øye.

I 1955 skjedde det mye, mellom alle turne’ene og innspillingene ble han gift for andre gang. Hun het Barbara Joan Cupchak og de fikk to barn sammen. Så døde hans mor Maude Green i april 55 og hans far William i 1956. Begge døde av sykdom. Moren var forøvrig født i Ulverstone i England, samme hjemby som komikkeren Stan Laurel (helan).

Med Bill Haley and The Comets gikk det slag i slag, deltagelse i massevis av filmer med musikken hans, masse show med andre store artister på den tiden. Men det hadde allerede blitt merkbart at han hadde kommet i skyggen av en herreman ved navn Elvis Presley i årene etter 1956. Bill Haley uttalte en gang, når jeg blir 75 år, vil jeg fremdeles klappe med hendene, og jeg vil fremdeles holde en gitar, og jeg vil fremdeles spille Rock’n Roll. Men dessverre så sto han ikke for denne uttalelsen. Bill Haley døde av hjertesvikt 9.februar 1981, i byen Harlingen i Texas, trolig forårsaket av alkoholproblemer. Men hans musikk dør aldri, vi hører han stadig.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler