RICKY NELSON

Navn: Eric Hilliard Nelson
Født: 8. mai 1940, New Jersey (USA)
Død: 31. des. 1985
Kone: Kristin Nelson
Barn: Tracy, Sam, Gunnar og Matthew

Ricky Nelson som vi kjenner han kom til verden i byen Teaneck New Jersey i USA. Han hadde også en bror som het David som var 4 år eldere. Mor og far til Ricky, henholdsvis Ozzie og Harriet som de het var også i show-biz. I 1944 hadde de en radiopremiere med noe som het «The Adventures of Ozzie and Harriet» hvor kona sang og Ozzie var bandleder. Det skal sies at Ricky Nelson fikk musikkegenskapene inn med morsmelken. I 1949 var faktisk hele familien i et radioshow, og 3 år senere debuterte de på ABC-TV, det var den 3 okt. 1952.

Som liten gutt var Ricky med i mange TV-Shows og 9 år gammel hadde han filmdeby i » A Story of Three Loves » med Leslie Caron og Ethel Barrymore. Ett år senere ble det filmen «The Wachiest Ship In The Army» med selveste Jack Lemmon i hovedrollen. Etterhvert ble Ricky student på Hollywood High Scool, og der traff han ei jente som het Arline. Denne jenta hadde ikke noe spesiell tro på at Ricky var noe bra sanger. En gang Ricky skulle kjøre Arline hjem hørte de Elvis på bilradioen og Ricky utbrøt at han ville spille inn mange plater han også. Arline bare fnyste og lo, og trodde ikke et sekund på det Ricky sa. Men det viste seg at hun tok skammelig feil.

Den 4 aug.1958 introduserte Amerikanske Billboard noe som het Hot 100 hver uke, og det var for singelplater. Den aller første låten som Ricky Nelson toppet Hot 100 listen med var «Poor Little Fool». Den sangen var skrevet av Sharon Sheeley som faktisk var jenta til den kjente Rocksangeren Eddie Cochran. Eddie Cochran var forøvrig han som ble verdenskjent med en låt som jeg tror alle har gått å nynnet på, nemmelig «Sommertime Blues». Eddie Cochran døde desverre i en flyulykke 17.apr.1960 utenfor London.

Men for og ta med hva som skjedde i 1957, da fremførte Ricky låten  «I’m Walking» i et TV show. Denne låten var forøvrig skrevet av Fats Domino & Co. Etter denne fremførelsen sa det pang for Ricky Nelson, låten ble spilt inn på plate 26 dager senere hos Verve Records og da gikk det slag i slag for Ricky. Plateselskapet Imperial Records ble innteresert og tok over kontrakten fra Verve, og det var lett for den var aldrig signert. Den første platen Ricky spilte inn for Imperial var «Be Bop Baby» og den gikk rett inn på listene som tredje plass. Tiden gikk og sangene kom i fleng fra Ricky. Når singelplatene kom ut på den tiden var det som regel en A-side og en B-side, B-sidene ble nesten aldrig noe populær, det var vel for å få solgt flere plater.

Men ett unntak var gjort da Ricky kom ut med sangen «Hello Mary Lou», den var skrevet av Gene Pitney og på A-siden var den kjente «Travellin Man» som var skrevet av Jerry Fuller. «Travellin Man» braste inn på Amerikas Top 5 liste og ble Nr.1, der var den en uke, så ble den Nr.2, og tilbake til Nr.1 igjen den 12.jun.1961. I 1962 hoppet Decca Records inn med en millionkontrakt for Ricky.

I de neste 20 årene frem til 1982 kom det mange plater, men det var bare 2 store hits, det var «Fools Rush In» og «For You». Ricky var også med i en TV-serie i 1966 og når det gjalt film må det nevnes at han deltok i flere, blant annet i «Rio Bravo» med John Wayne og Dean Martin, det var en stor western film som har blitt en classiker. I 1983 spilte han også i en TV film for NBC med tittel «High Scool USA», hans sekretær i filmen ble spilt av hans mor Harriet Nelson.

Man kan jo skrive i det uendelige om Ricky Nelsons bravader, men det var plassen da… Som kjent så har Ricky Nelson også gått bort fra oss, og som så mange andre artister endte det i en flyulykke. Det skjedde på vei til en konsert i Dallas, Texas den 31.des.198. (Nyår). Mange flotte hits til minne om han og hører vi «Hello Mary Lou», da vet vi hvem det er snakk om.

Ha en fin dag !

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler