DEN GODE LUTEFISKEN

Lutefisken lager du greit i ovnen i langpanne. Hva du velger av tilbehør er smak og behag. Velg ut det du ønsker selv. Ertestuing er ofte en gjenganger, og den kan lages med eller uten urter og annen smak. Ønsker du saus til kan også den variere. Noen bruker kanskje bare ribbefett, andre vil ha hvit saus. Vi har også tatt med et par alternativer når det gjelder saus. Poteter følger for mange med, og noen vil også ha lefse og flatbrød. Tradisjonene er mange og varierte.

AV: TINE MERETE SANDBOE


Ovnsstekt lutefisk

Server gjerne den ferdige lutefisken med ribbesaus. Om du vil kan du en bunt med finklippet gressløk i ribbesausen, og eventuelt litt finhakket og stekt bacon. 

2 kg lutefisk

2 ss salt

50 -100 gram chorizopølse, i tynne skiver

pepper

Lutefisken deles i passende porsjonsstykker og legges enten i en langpanne eller i porsjonsformer med lokk. Legg dem med skinnsiden ned. Dryss litt salt over fisken og la det trekke 30 minutter. Vil du være helt sikker på å få en fastere fisk kan det anbefales å la den eter salting stå kjølig et par timer. Beregn to porsjonsstykker pr. person. Hell av vannet som kommer ut av fisken, dryss med litt pepper og legg på lokk eller folie på formene. Sett formene i ovnen 40 minutter ved ca. 180 grader. Varm chorizopølsene i en tørr panne og ha dem over fisken.


Soyasmørsaus

En god saus til den gode fisken. 

1 dl kraft, fra fisk

1,5 dl væske, fløte e.l.

2 ss soyasaus

2 ts lys maisenna jevner e.l.

50 gram smør

Bland all væsken med soyasaus og rør inn maisennajevneren. La det småkoke ett par minutter og rør inn smøret like før servering.


Hvit saus

Denne hvite sausen er virkelig god til lutefisken, eller du kan ha rester av lutefiskmiddagen i denne å lage en rett dagen etter på rester. 

5 dl væske, fløte e.l.

30 gram smør mykt

2 ss mel, hvete e.l.

———–

2 ss tørrsennep

2 ss dijonsennep

1 ss worcestersaus

1 sitron, saften

50 gram smør

salt og pepper

Ha fløten i en kjele og varm forsiktig. 

Bland hvetemel med mykt smør og rør inn i den varme fløten. Rør kraftig mens du lar det koke ett par minutter. Tilsett begge sennepene, worcestersaus og sitronsaften. Rør alt godt sammen og tilsett resten av smøret mens du rører sausen glatt og fin. Smak til med salt og pepper.

Relaterte artikler