ET EPLE OM DAGEN…

Epler kjenner vi helt tilbake til steinalderen. Det er en av våre aller mest populære frukter siden den gang, og absolutt ikke uten grunn. Epler er brukt om mye mer enn det vi kjenner som frukten «eple». Fra bibelhistorien kjenner vi eple som en frukt fra «Kunnskapens tre». 

Hva er eple?

Den norrøne gudinnen Idun

Det finnes utrolig mange sorter av epler. Smaken er ulik, og også innhold av syre, sukker og aromastoffer. Eple er en planteslekt som stammer fra rosefamilien. Vi finner epler i Europa, i Asia og i Amerika. Slekten har rundt 25 arter, som dyrkes både som nytteplanter og prydplanter. Epleslekten består av både trær og busker. 

Ordet eplet har historisk blitt brukt om alle slags frukter på mange språk. Den forbudte frukten Adam og Eva spiste kaller man i dag gjerne et eple, og den gule kveden som sådde spil mellom vakre greske gudinner er også blitt til en «striden eple». I norrøn mytologi voktet Idunn et antall epler som gudene spiste av for å holde seg unge. 

Epler går igjen i flere historier som legende eller drepende frukter, blant annet i Drømmen om Narnia, og i eventyret om Snøhvit. Wilhelm Tell er kjent for å skutt et eple plassert på sønnens hode med en pil fra armbrøsten sin. Vitenskapsmannen Isac Newton skal ha utviklet teorien om tyngdekraften fordi han så et eple falle fra et tre. 

Helsefordeler med eple

Epler gir en god metthetsfølelse til tross for at de har et lavt kaloriinnhold. Eple er rikt på fiber. Det inneholder også vitamin C som ligger rett under skallet på eple. Spis det derfor med skallet på! Eple inneholder 86% vann. Eple har et lavt innhold av fett og protein. Eple i sin naturlige form gir derfor en lav blodsukkerstigning sammenliknet med annen frukt. 

Epler er en god kilde til fytokjemikalier, sterke antioksidanter som demper oksidativt stress. Disse plantestoffene, eller plantekjemikaliene,  er en stor gruppe kjemiske forbindelser som finnes i planter. De regnes for å ha beskyttende effekt mot flere sykdommer. Plantekjemikalier finnes i grønnsaker, frukt, bær, bønner, korn og plantedrikker, som vin og te. Plantekjemikalier kan deles i tre hovedgrupper Fenolsyrer, Lignaner og Flavonoider. Epler har et høyt innhold av disse sterke antioksidantene sammenlignet med annen frukt. 

Studier har vist at de som spiser eple regelmessig opplever positiv virkning i forhold til å forebygge mot enkelte kreftformer samt hjerte-og karlidelser, betennelsesrelaterte sykdommer samt astma og diabetes. Dette gjelder epler i sin naturlige form. Det kan derfor være smart å legge ved et eple i den daglige matpakken. 

Epler er rikt på kostfiber, og det har flere dokumenterte helsefremmende effekter. Blant annet er kostfiber fin føde for de gode bakteriene i tarmene og bidrar med det til å styrke immunforsvaret. Mange av disse egenskapene gjør også at epler kan forebygge vektøkning samt forbedre lungefunksjonen. 

Forskningsresultater har også vist at epler kan beskytte mot flere kroniske sykdommer, blant annet da den sterke antioksidantaktiviteten kan hemme vekst av kreftceller og redusere oksidering av fett og redusere kolesterol. 

Bruken av eple

Epler kan spises og nytes akkurat som de er. Bruksområdene til epler er nesten ubegrenset. De kan brukes i salater, i kaker og paier. De brukes i syltetøy, til juice og saft. Eplene er nydelige i eplemos, til ost, omelett, eller rett og slett på brødskiven med kanel over. Epler i tynne skiver med kanel er også god snack om du «tørker» dem en times tid ved svak varme i stekeovnen. 

En god dessert lager du av eplebiter, litt nøtter i biter og litt mager vaniljekesam. Godt og sunt!

 

AV: TINE MERETHE SANDBOE

Relaterte artikler