Mandel

Vi ser de vakre trærne i blomst mange steder rundt oss nå i februar. De har vakre rosa eller hvite blomster. De kan spises akkurat som er og er bare verdens beste snack! Visste du at å ved å spise bare 4 mandler hver dag har du mange helsefordeler? De er regnet som en ekstrem sunn matvare som ved å spise regelmessig kan ha svært positive resultater for kroppen din. 

Vakre mandeltrær

Mandeltreet kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sør-Asia. Ville mandler smaker ofte bittert og kan være svært giftige. Mandelen er et de aller første treslag som ble tatt i kultur. Det var rundt 4-6000 år siden. Utvalget av søte mandler har etterhvert blitt større og spredte seg raskt til Middelhavslandene. Det er dag California, Spania og Italia som produserer mest mandler. Mandeltreet er et middels høyt tre og blomstrer med vakre hvite eller rosa blomster.

Frukten på treet er grågrønn med små, myke hår. Fruktkjøttet som omgir mandelen er ikke spiselig. Mandelen i seg selv er omgitt av en tynn brun hinne. Mandelen er faktisk frøet til treet, da det er inne i selve frukten. 

Helsefordeler med mandel

Mandler har et høyt innhold av umettet fett, av kostfiber og vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kobber og fosfor. Mandler er også en god kilde til protein, tiamin, niacin, folat og jern.

Vitamin E beskytter cellene mot oksidativt stress, og vil også bidra til å redusere for tidlig aldring. Riboflavin og sink bidrar til å opprettholde normalt syn og god hud. 

Kalsium er viktig for å opprettholde normale knokler og tenner, og kalium for normalt blodtrykk. Proteinet bidrar til vekst i muskelmassen og folat reduserer tretthet og utmattelse. 

Ved å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten vår bidrar vi til å opprettholde normale kolesterolverdier i blodet. Mandler er faktisk på listen over de 5 mest effektive matvarene du kan spise for å redusere det dårlige kolesterolet. Da kan du spise 20-30 mandler om dagen i stedet for 4 som ved normalt kolesterolnivå. 

Mandler kan hjelpe deg med å forebygge hjertesykdommer blant annet på grunn av det høye innholdet av antioksidanter, enumettede fettsyrer, magnesium og kobber. Disse næringsstoffene er med på å holde sirkulasjonssystemet i god stand. Tarmfloraen blir også sunnere takket være skallet på mandlene. 

Mandler kan også hjelpe hjernen til å fungere bedre på grunn av fettsyrene og tokoferol som er i mandlene. Det kan nemlig bedre hukommelsen samt redusere aldringsprosessen i hjernen. 

Bruken av mandler

Søtmandelen blir ofte brukt i bakverk og i annen matlaging. Den bitre mandelen er ofte noe mindre og gråere enn den søte, og brukes i matlaging der en ønsker å fremheve mandelsmaken. Da brukes ofte bare 1-2 mandler. Den eteriske oljen fra bittermandel brukes blant annet i fremstilling av likør. 

Mandel er hovedingrediens i blant annet marsipan og kransekake, og brukes også i konfekter av mange slag.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler