Linser – godt for kroppen

Linser

Linser er utrolig godt for kroppen vår. De metter godt også, og gir en metthetsfølelse som varer lenge og med lite kalorier og fett. Linser er godt for overrakende mye, også for cellefornyelsen vår, og kan dermed utsette aldringsprosessen. Linser gir en god balanse i mage og fordøyelse, og gir dermed også god velvære. 

Linser er en belgfrukt som har inntatt kjøkken i mange kulturer. Det er nok først og fremst fordi de er svært næringsrike. Man mener at linsene kom fra Sørøst-Asia. I dag vokser de over hele Middelhavsområdet, i Amerika, og ellers mange steder i verden.

Vi har blant annet gule, røde og brune linser.

Gule, røde og brune linser

Helsefordeler med linser

De røde linsene er spesielt rike på jern, protein, magnesium og sink samt sunne og langsomme karbohydrater. De har også helsefremmende plantestoffer man ikke finner i mat fra dyr. 

Linser har et høyt innhold av fiber, aminosyrer og antioksidanter samt vitaminer, mineraler og karbohydrater som blant annet bidrar til å holde energinivået i kroppen oppe. 

Fiberen gir utrolige gode fordeler for fordøyelsen. Linsene gjør at du får tarmene i bevegelse og dermed får fjernet avfallet riktig. Linsene fungerer i tillegg som mat for de sunne bakteriene som lever i tykktarmen. I tillegg bidrar de til å forhindre forstoppelse. 

Linser er godt egnet for å redusere blodsukkeret da karbohydratene absorberes sakte. Du reduserer risikoen for diabetes. 

Røde linser inneholder ikke noe kolesterol eller skadelig fett, og er derfor flott for hjertet og for arteriene dine. De inneholder en liten mengde flereumettet fett som bidrar til å fjerne skadelige lipider som danner plakk i arteriene. De reduserer i tillegg absorpsjonen av fett og kolesterol i tarmene, og forhindrer med det høyt kolesterol. 

Både idrettsutøvere og ernæringsspesialister spiser ofte mye linser. Det fordi de er nyttige for å skape samt styrke muskelmassen. De inneholder biologisk høyverdi-protein, som påvirker gjenopprettingen av musklene etter høy fysisk aktivitet. De sakte-absorberende karbohydratene øker og bedrer både energinivået og den atletiske ytelsesevnen.

De essensielle mineralene i røde linser hjelper personer med anemi å komme tilbake til god helse. Det er fordi mineralene spiller en rolle i dannelsen av røde blodlegemer, som reduseres med anemi. Disse støtter også cellefunksjonen og reduserer med det symptomer på utmattelse. 

Linser i kostholdet er også generelt bra for å forebygge nervesystemlidelser da den høye mengden av vitamin B-kompleks bedrer nerveforbindelsene og beskytter mot forringelse forårsaket av frie radikaler. De stimulerer i tillegg utskillelsen av «velvære» hormoner. 

Vitaminer, mineraler og aminosyrer som finnes i linser bedrer cellefornyelsen. Det er viktig for å forhindre for tidlig aldring. De er med på å skape god og sunn hud og styrker håret ditt. Det kan bidra til å lege huden raskt ved kutt og sår samt hindre unødig hårtap. 

Mat av linser

Indisk kjøkken har mange retter av røde linser, både supper, pateer, gryteretter og mye mer. Linser har mange fordeler i matlagingen. De er små og trenger derfor ikke bløtlegges før koking. De har også en forholdsvis kort koketid. 

En annen fordel er at de holder seg godt i skapet, og kan bare tilsettes en rett direkte, og la koke 10-20 minutter. De er svært anvendelige. De er også rimelige og et miljøvennlig valg. De fungere perfekt som erstatning for kjøtt og er supersunne!

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler