SØTPOTET

Poteten kan brukes til mye, enten den er søt eller ikke. Den søte har noen andre fordeler enn den vanlige poteten har. Ikke mints har den en flott og delikat farge, og en litt annerledes og spennende smak. Den har også mange gode helsefordeler. Søtpoteten gjør at du holder deg god og mett lenge, med de langsomme karbohydratene. Super å bruke i brødbaking med den myke og herlig kremete konsistensen! 

Hva er søtpotet?

Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Den dyrkes i dag i alle tropiske områder. Søtpotet er en rotgrønnsak i vindelfamilien, og altså ikke i samme familie som vår vanlige potet. 

Søtpoteten har en avlang form og er oftest en del større enn vår vanlige potet. Den har et rødaktig eller hvitt skall. Fruktkjøttet er hvitt eller gult. 

Den har, som navnet tilsier, et høyere sukkerinnhold enn vanlig potet, men mindre stivelse. Søtpoteten har mer langsomme karbohydrater, men poteten har mer av de raske karbohydratene. Begge er viktige i vårt kosthold og har litt ulike kvaliteter. Når det gjelder kalorier og karbohydrater er de ganske like.

Vask og kok søtpoteten til den er mør. Ved koking av søtpotet bør den skrelles etter at den holder bedre på kjøttet med skallet på. Koketiden er den samme som for vanlig potet.

Helsefordeler med søtpoteten

Søtpoteten har som den vanlige poteten mange viktige vitaminer og mineraler som er viktige for kroppen vår. Den har til forskjell et høyt innhold av betakaroten, og også et høyere innhold av fiber enn den vanlige poteten. Den har også lavere GI. Betakaroten omdannes i kroppen til vitamin A som er viktig for å beskytte oss mot mange sykdommer og problemer. Dersom vi mangler A vitamin kan det skade synet vårt. Med nok A vitamin opprettholder vi et godt syn og friske øyne. Huden holder vi også frisk og sunn med vitamin A.  Dersom vi får nok A vitamin opprettholder vi pigmentproduksjonen og forebygger da endringer i pigmentet vårt. 

Søtpotet er en super kilde til langsomme karbohydrater og perfekt for å regulere blodsukkeret. Det høye innholdet av fiber er med på å regulere blodsukkernivået og forebygger samtidig insulinresistens. Fiber sikrer også en sunn og god fordøyelse. Spiser du en del søtpotet kan du også lindre, forhindre og ikke minst motvirke forstoppelse. 

Søtpotet inneholder 10 ganger så mye kalsium som vanlig potet. Kalsium behøver vi for at skjelettet skal vokse normalt. Ny forskning har også vist at søtpotet kan ha anti-inflammatoriske og betennelsesdempende effekter. 

Søtpotet har et høyt innhold av folat som er svært viktig for utviklingen av fosteret. Søtpotet er derfor smart å spise mye av for deg forsøker å bli, eller er, gravid. 

En ny japansk studie har vist at godt inntak av betakaroten kan beskytte mot prostatakreft og tykktarmskreft. 

Søtpotet i matlagingen

Søtpoten er svært enkel å tilberede. Den smaker godt, og den ser god ut. At den i tillegg er sunn gjør jo at vi trygt kan bruke rikelig av den. 

Søtpoteten har omtrent samme koketid som vanlig potet. Den bør kokes med skallet på. 

Den kan stekes i skiver, kokes, wokkes, moses og friteres. Den er kjempegod å lage pommes frites av! 

Konsistensen etter koking er nesten fløyelsmyk konsistens. Skal du bruke den i matlaging kan du med fordel bruke litt sitronsaft for å dempe den søte smaken. Sitronen får også frem de naturlige aromaene i søtpoteten. 

Søtpotet er også super som søtning i både kaker, brød, vafler og annen mat. Rasp for eksempel en søtpotet og ha i vaffelrøren. Da kan du helt eller delvis kutt ut sukkeret. Erstatt den med sukker i kaker, pannekaker og andre ting. 

TIPS: Kokevannet fra søtpoteten kan roe irritasjoner i huden, kan brukes som ansiktsvann for å rengjøre porene.

Relaterte artikler