SQUASH

Squash er en spennende og herlig grønnsak. Du kan fint dyrke den selv og du kan da raskt få mange av dem. Spis dem og nyt dem for de er både sunne og nyttige for oss. Herlig god mat i lange baner. Lett å bruke revet, kuttet eller strimlet i alle slags retter. Nesten uten kalorier er de også! 

Hva er egentlig squash?

Squash tilhører gresskarfamilien. Squashen høstes når den enda er umoden, mens gresskar når det er modent. Squashen er som en agurk, men noe kortere og rundere i formen. Frukten utenpå kan være mørk grønn, grønnstripete eller gul. Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens. Den gule squashen bør varmebehandles før bruk. 

Helsefordeler med squash

Squash er generelt rik på kostfiber og svært fattig på kalorier. Kostfiber er godt for fordøyelsen. Squashen virker regulerende på energiinntaket. Den gir en god metthetsfølelse og er ekstra smart å spise om du vil begrense inntaket av kalorier. Squash er en god kilde til Vitamin B folat som er spesielt viktig for fruktbare kvinner. Folat bidrar blant annet til dannelsen av røde blodceller og celledeling. Det er viktig for immunforsvaret, og reduserer trøtthet og utmattelse. 

Squash er også en god kilde til Vitamin C som er viktig for en normalt fungerende hud, blodårer, tenner, bein og brusk. Vi trenger også vitamin C for at energistoffskiftet vårt skal fungere normalt. Hjernens psykologiske funksjon og nervesystemet trenger også vitamin C. Squash har et naturlig innhold av antioksidanter som bidrar til å redusere flere av våre livsstilsykdommer. 

Kalium finner vi også i squashen. Det er viktig blant annet for en god muskelfunksjon, og et godt fungerende nervesystem. 

Squash  i matlagingen

Squash har den egenskapen at den trekker til seg smaker fra det du bruker sammen med den. Den er i utgangspunktet nøytral i smaken. Med den milde og fine smaken i squashen egner den seg svært godt med ulike kryddertyper. Den er mye brukt både i mange verdenshjørner, blant annet mye i det franske kjøkken, og i mange indiske retter. Squash er en ingrediens som vil berike de fleste retter da den tar til seg smaken fra det krydder du bruker. 

Du kan bruke den i alle typer gryteretter og supper, da kuttet i terninger eller biter. Du kan rive den med ostehøvel og lage chips, eller garnityr. Du kan skjære den i skiver som en vanlig agurk og ha i salater eller på annen mat. 

Squash trenger generelt kort koketid, slik at du med fordel kan ha den i retten mot slutten av koketiden. Squash egner seg også godt gratinert med ost, ovnsbakt eller grillet. 

I Spania er det sesong for squash hele året. Den er lett tilgjengelig i de aller fleste butikker. Squash bør ikke oppbevares under 10 grader da den lett får kuldeskade. Den har det best ved 12-14 grader. 

 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler