PERSIMON – KAKI – SHARON

Hva er egentlig disse fruktene? Er det samme frukt med mange ulike navn, eller er det ulike frukter? Den vi finner i butikkene er i hvert fall utrolig god på smak. Om du ikke har brukt den tidligere kan jeg virkelig anbefale deg å prøve. Supergod som en liten snack.

KORT OM KAKI, PERSIMON OG SHARON
Kakitreet kommer opprinnelig fra Japan og er i Ibenholtfamilien. Sharon er en nyere frukttype som er videreutviklet fra kaki. Sharon som frukt har sin opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel.
Persimon er den spanske varianten av frukten kaki. De kjennetegnes alle av den sterke orange fargen i skallet. De har en søt og litt aprikosaktig smak. Persimon er litt større og rundere i fasongen, mens den nye sharonfrukten er litt flatere og mindre i formen. Kaki som umoden frukt har et høyt innhold av garvesyre, og det har ikke persimon eller sharon. Kaki og persimon har sesong fra oktober og til mars/april, mens sharon har sesong nesten hele året. Kaki er moden først når den er nesten myk som gele, og brukes mest som tørket frukt. Sharon og persimon er fastere i kjøttet.

HELSEFORDELER MED KAKI, PERSIMON OG SHARON
Alle disse tre fruktene har et høyt innhold av kostfiber som er svært gunstig for fordøyelsen og som virker regulerende på magen. Disse fruktene har også et høyt innhold av Vitamin C. Det er viktig for immunforsvaret vårt og vil kunne beskytte oss mot virus og bakterier. Vitamin C vil også kunne forebygge både Alzheimers og redusere forekomsten av rynker i huden. Det sørger for et sterkere bindevev i kroppen slik at både hår, skjellet, tenner og slimhinner er friske.
Disse fruktene har i tillegg høyt innhold av karotenoider som lykopen. Det er bra for hjertet og for prostata. Fruktene inneholder også to kraftige antioksidanter, lutein og zeaxantin, som er viktige for øyehelsen vår, og som også har aktive antialdringsstoffer. Med den orange fine fargen har disse fruktene også betakaroten. For at kroppen skal ta opp dette fettløselige betakarotenet må vi spise den sammen med noe som inneholder fett. Betakarotenet er da bra for slimhinner, for synet og for huden. De har også et lavt fettinnhold så vi kan spise fruktene med god samvittighet.

HVORDAN BRUKER VI FRUKTENE I MATLAGING?
Fruktene er virkelig gode som de er. Vask dem, og del i båter. Alt kan spises bortsett fra stilken. De egner seg svært godt i fruktsalater, i grønne salater og i marmelader, sauser og sorbeter. Delikat og god på ostefat, ved siden av kjøtt, spekemat eller lignende. Fruktene er også gode i juicer, smoothies og i iskrem.
Fruktene skal ha glatt og blankt skall som kjennetegn på at de er av god kvalitet. De skal være jevne i fargen og uten sprekker i skallet. Moden sharon kan ha noe mørkere farge, og også noen brune flekker i skallet, og i fruktkjøttet. Det betyr ikke nødvendigvis at den er av dårligere kvalitet. Det kan faktisk bare bety av den er helt moden, og har et høyere innhold av sukker. Den bør da spises med en gang. De bør oppbevares i kjøleskap. Høyere temperatur gjør at frukten modnes raskere, og holdbarheten blir kortere. Når de er modne bør de spises raskt.

 

AV: TINE SANDBOE

Relaterte artikler