«Krig» mellom FIFA og UEFA

Et topphemmelig og helt ferskt avtaleutkast setter ny fart på ryktene om at noen av verdens beste fotballklubber vil bryte med de europeiske fotballforbundet UEFA og Champions League, skriver VG. Bak det hele står FIFA med fotballpresident Gianni Infantino. Tanken er ment å gi FIFA en gigantisk pengeboost, og der politiske og økonomiske interesser i Midt-Østen danner et bakteppe.

Men ideen blir ikke godt mottatt blant europeiske fotballkrefter, som frykter blodtapping av Champions League, og forholdet mellom Infantino og UEFA-president Aleksander Cerferin er naturligvis iskaldt.  Som vedlegg til en e-post Real Madrid fikk 22. oktober, lå et 13 sider langt avtaleutkast, klargjort for signering av 16 navngitte toppklubber i Europa i november 2018. Av disse omtales elleve som «grunnleggere» (founders), mens de fem siste kalles «inviterte gjester». I avtaleutkastet som ble sendt rundt til ulike toppklubber, var ikke UEFA nevnt en eneste gang, og nyvinningen ville vært umulig å kombinere med Champions League slik turneringen beskrives i dokumentet. Under navnet «European Super League» ville den hatt oppstart i 2021/22-sesongen.

Elleve av de involverte klubbene – Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool og Milan – vil være garantert en plass i den eventuelle superligaen hver sesong.  Ingen av de involverte klubbene vil uttale seg. Hele saken har blitt offentlig kjent via Football Leaks, idrettshistoriens største datalekkasje som startet i 2015, men som øker i volum, etter at den tyske avisen Der Spiegel mottok mer enn 70 millioner spillerkontrakter, agentavtaler, e-poster og regneark fra en hemmelig kilde. Lekkasjen startet med overlevering av mer enn 18 millioner dokumenter i 2016. Det førte blant annet til at Cristiano Ronaldo ble idømt bot og betinget fengselsstraff for skattejuks i Spania. 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler