Golf, gourmet og kultur

Der er ikke få ganger vi har kunnet lese om hastighetene på banene som et direkte resultat av lengde man etter hvert har fått på banene.  Det har også etter hvert kommet forsøk på å løse dette.  Det vil si at man prøver å få golf tilbake til en hyggelig sport igjen. Det siste nå, er altså som vi var inne på i forrige nummer, ”forward tee” eller ”tee forward” som det også omtales som.

Misforstått om utslagssteder?

I det siste har vi blitt fortalt at det er det same hvilket utslagssted man slår ut fra. Med andre ord, man kan velge selv. Ja, hvis det er selskapsrunder det er snakk om, men i konkurranser er det ikke slik.  Men. altså hvis en i flght’n ønsker å spille fra rødt, så blir tildelte slag å fordele som på en vanlig måte når man spiller mot noen som har sterkere eller svakere hcp.

Altså ikke noe nytt her heller. Dette selv om noen baner har byttet ut farger på tee’ene med  banens ”rating”. Altså bakre tee  med rating 72, mens mot en som spiller fra det som ofte kalles for ”Club tee” som vi kan kalle gul tee med rating 70. Forward tee har ofte rating 68.  Og så videre.  Så det er bare å sette i gang og spille på en “kortere bane”. Således foreslår vi at neste gang dere går ut, så spill fra rød tee, men  ta ikke med hverken driver eller fairwaywoods og hybrider; og vi garanterer at dere vil få en skikkelig opplevelse i golfspillet.

I femtende mars nummeret av Aktuelt Spania i 2011, altså for snart 7 år siden, skrev vi dette om å slå ut fra hvilken  tee:  ”Kan  menn spille fra rødt utslagssted?  La det være sagt med én gang.  Man kan spille fra hvor man vil, det er dét som er litt av poenget med slopesystemet.  Som mann (alder uten betydning) kan man den ene dagen spille fra rødt og dagen etter fra gult.

MEN, spiller man en turnering, skal det stå i turneringsbestemmelsene fra hvilket utslagssted man skal spille. Det er slopetabellen som gjelder”.  Vi iler til og med å si at det selvfølgelig er slopetabellen (fra rødt) for menn det eventuelt er snakk om. Det er heller ikke slik at har man begynt å spille fra rødt, så må man fortsette resten av sesongen/året slik det ble innført i en norsk turistgolfklubb her nede for en del år siden.  Regner med at de har kommet på bedre tanker etter hvert.

Konklusjonen på hvem  som  kan spille fra forward tee, blir altså at enhver golfspiller har rett til å spille fra Forward Tee i en sosial runde og angi poengsummet for handicapformål ved å bruke ”Standard Rating of the Forward Tee”. I en konkurranse kan arrangøren bestemme om de vil tillate bruk av flere tees. Og så må det ikke glemmes at hcp justeres på en annen måte nå i 2019 enn tidligere. Men, det vet dere selvfølgelig.

Til slutt kan vi ta med et sitat fra en av banene litt nord for oss, hvor det stod på utslagsstedet på hull 10 at ”dersom du ikke oppnår distansen, så betyr ikke det at du spiller dårlig, uten heller at du spiller sakte”.  Så da er det bare å få opp farten. Ikke sant?           

Men, hva med å misforstå språket, da?

Da bidragsyteren til ukens bevingede ord ble spurt, for snart 2500 år siden, om hva som ville vært hans først ting å gjøre dersom han hadde blitt valgt som leder av Kina, svarte den store filosofen ”Dét ville sikkert være å korrigere språket. For hvis språket ikke er riktig så er det som blir sagt ikke hva som menes. Hvis det som er sagt ikke er hva som menes, så vil det som burde gjøres forblir ugjort. Hvis dette forblir ugjort, vil moral og handling svekkes. Hvis moral og handling svekkes, vil rettferdigheten komme på avveie.  Hvis rettferdigheten kommer på avveier, vil folk bli stående i hjelpeløs forvirring.  Således må det ikke være tilfeldigheter i det som blir sagt.  Dette er viktigere enn alt”. Ikke dumt å ha i bakhodet dét, neste gang en skal snakke til/med en spanjol – – -.

El Camino de Santiago?;

Nå er det ikke selv turveien vi tenker på i vår sammenheng, men golfbanene der oppe i nordvest, altså i Santiago de Compostela.  Selv om den  ikke er like gammel som den omtalte veien dit opp, så er den faktisk fra 1932, men dog som privat av Aero Club i Santiago av en gruppe lidenskapelige køllesvingere.  Dens offisielle oppstart er likevel datert til 1947. Og selv om vinproduksjonen i området ikke ble kjent for verden før i 1980 med blant annet Albariño druer, så har man dyrket vin der siden tidenes morgen, ble vi fortalt.

Det må innrømmes at det ikke var etter en golfrunde vi dro inn til byen for å spise, men etter vår ankomst etter turen på el Camino i 2008.  Husker ikke helt hva vi spiste, utenom at det var fisk, men husker dog, uansett, de lokale ostekakene. Og tar man seg en tur i vårt område, så be om ostekake neste gang dere er oppe rundt Benimantell.

Ut av ”ghettoen”?

Vi var så vidt innom i forrige nummer om det å benytte muligheten vi har i nærområdet for få spille med spillere fra andre land.  Med andre ord, møte mennesker fra andre ”ghettoer” i området.  Og da er det uunngåelig ikke å begynne med Don Cayos International Golfing Society med sine mer enn 12 nasjonaliteter. Siden Spania er vårt fjerde land vi bor i, grep vi selvfølgelig denne muligheten, og ”kvalifiserte” oss til medlemskap i desember 1999.  Det skal forøvrig, etter sigende, være femti foreskjellige nasjonaliteter i området.

Og det var, ikke minst, den ovenstående gruppens historiske bakgrunn som gjorde at de besluttet å beholde navnet da banen skiftet navn til Altea Club de Golf. Altså Don Cayos International Golfing Society.  Riktig nok finnes det et par nasjonale grupper som spiller der også, men de kommer i annen rekke i egenskap av mer å være ”turistforeninger”.  Og når det gjelder noen av de norske som spiller i DCIGS, så er det vel salig Ibsens berømte ord da han ble spurt om han var norsk, ”av fødsel ja, men verdensborger av gemytt” som er betegnende for disse.

Det er en gruppe norske der også som først gikk under navnet El Vikingos de første 10-15 årene, og Los Noruegos de siste 15, hvor vi selv i tillegg til DCIGS, har spilt med i snart 20 år.  Don Cayos International Golfing Society er for øvrig kystens eldste society med sine nesten 40 år, og som har bakgrunn fra underholdningsbransjen og andre som arbeidet i Benidorm den gang.  Det er derfor vi spiller på lørdager.

I dag er det som nevnt, mer enn 12 nasjonaliteter som spiller fast; så alle forstår at vi kan kalle oss internasjonale med god samvittighet.  Som en del av historien, kan det fortelles at denne sidens forfatter, ble forøvrig vinner av 2001/2002 sesongen.

Så i denne omgang, vil vi bare få legge til, ikke la muligheten gå fra dere.  Og som et a pro pos til dette med ”ghettoer”, kan nevnes at vi selv, for tiden, spiller med en spansk gruppe også.  Som sagt, mulighetene er legio; så ha en god golfvår.

Med Hilsen,

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

 “Dum Vivimos  (Mens vi lever, la oss leve.)

Relaterte artikler