Historisk valg gledet markedet

Ifølge tallene fra EIA steg de amerikanske oljelagrene med 5,8 millioner fat den første uken i november. Det var på forhånd ventet en økning på 2,4 millioner fat. Større lagre presser prisen ned.  Telegrambyrået  Tass melder at Russland og Saudi-Arabia har begynt å diskutere produksjonskutt i 2019. Råvaresjef Ole Hansen i Saxo Bank sier Opec og Russland kan komme til å støtte en pris på 70 dollar per fat. Prisen pr 8. november ligger på 72 dollar for nordsjøoljen. Selv om USA introduserte sanksjoner mot Iran førte ikke det til noe presse på prisen oppover, fordi det er gitt unntak for 8 nasjoner, inkludert 3 av de største importørene i opptil 6 mnd.

Etter mellomvalget i USA 6. november ble det klart at republikanerne øker ledelsen i Senatet, men mister flertallet i Representantenes Hus til demokratene. Den store vinneren kan være markedet som helhet, noe som virker å være konsensus i markedet. Børsene steg etter at resultatet ble kjent. Trumps vedtatte politikk vil nå bli gjennomført, samtidig som at presidentens mer ekstreme forslag vil stoppes i Huset. Markedet trives best med forutsigbarhet og stabilitet. Valget var av historisk karakter, med rekordtilstrømming til valglokalene. Det er vanlig at den sittende presidenten taper plasser i Kongressen etter 2 år ved roret. I 18 av de siste 21 valgene har det skjedd. Det er derimot høyst uvanlig at partiet som har presidenten styrker seg i Senatet, samtidig som han taper i Kongressen. Vi må tilbake til Nixon i 1970 for å finne det.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler