Renter og frykten for krakk

Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,50 prosent, akkurat som ventet. – Oppgangen i norsk økonomi fortsetter. Kapasitetsutnyttelsen synes nær et normalt nivå, og det er utsikter til at den vil tilta raskere enn tidligere ventet. Den underliggende prisveksten er lavere enn inflasjonsmålet, men høyere kapasitetsutnyttelse tilsier at lønns- og prisveksten etterhvert vil øke, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en kommentar.

Mer spennende enn selve dommen denne gang var den pengepolitiske rapporten, og hva som skjer med rentebanen. Svaret er at Norges Bank jekker rentebanen bittelitt opp fra 2. halvår 2019, noe som straks førte til en styrking av kronekursen. Euro falt 8 øre mot kroner på noen minutter, og gikk under 9,40, før den igjen styrket seg litt. Børsene går på stram line. Tirsdag 19. juni  falt Dow Jones nesten 300 poeng som følge av president Donald Trumps trussel om en toll på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets sier til Dagens Næringsliv, at han frykter at uroen for en handelskrig vil kunne utløse en ny nedgangsperiode som kan gi et fall på mellom 40 og 70 prosent på Oslo Børs.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler