Avkastning på over 14 prosent

Den siste måneden har hovedindeksen falt 1,7 prosent og ligger 4,9 prosent under all-time high. Siden nyttår er den opp 10,6 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs fremdeles opp 14,3 prosent.  Dette er status pr. 21. oktober.

Til sammenligning var oppgangen i 2017 på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,9 prosent. Fallet i oktober kom på markert høyere omsetning, og nedgang på økende omsetning varsler ofte videre nedgang. Typisk foran en større korreksjon er det ned den ene dagen og opp den andre. Rentespøkelset ligger fortsatt som en klam hånd over Wall Street, og det som skjer der er ofte fasit for hva som skjer i resten av verden timer senere.

Oljeprisen har ramlet ned til under 80 dollar, noe som er naturlig sammen med den foreløpig lille korreksjonen vi så i midten av måneden. I tillegg har iransk oljeeksport steget i oktober sammenlignet med tidligere måneder. Oppgangen skyldes trolig at kjøpere ønsket å sikre seg laster før de mye omtalte sanksjonene mot landet inntrer 4. november.

Norges Bank hevet styringsrenten fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent på sitt møte i september.  Renteøkningen i september var den første på sju år. Allerede i første kvartal neste år, mest sannsynlig på rentemøtet i mars, blir styringsrenten satt opp med nye 0,25 prosentpoeng. Mest sannsynlig blir det enda en økning i 2019, mot slutten av året, viste sentralbankens pengepolitiske rapport i september.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler