Brexit: Iberia kan miste retten til å fly i EU

Iberia, som er 100% eid av britiske IAG, kan bli påvirket av en Brexit uten avtale.   Hvis Storbritannia forlater EU i mars uten en Brexit-avtale, vil flyselskaper som ikke er over 50% kontrollert av EU-borgere, miste sine flyrettigheter innenfor EU. Men ifølge bedriftskilder mener moderbolaget at det kan bevise for EU-myndighetene at Iberia faktisk er over 50% kontrollert av den spanske forretningsgruppen El Corte Inglés,  hovedsakelig kjent for sine varehus. Og at det gjør det spansk. Regjeringen har formidlet at de vil hjelpe til med å  overbevise EU-kommisjonen om at Iberia er spansk, selv om ingen av myndighetene eller selskapets tjenestemenn har gitt noen offentlige detaljer om innsatsen.

I mellomtiden mener IAG at det ikke er noe problem. “Vi er overbevist om at vi vil overholde alle gjeldende normer over eierskap og kontroll, både i Storbritannia og i EU, etter Brexit,” sa en talsmann for selskapet. En talsmann for det spanske samferdselsdepartmentet sa at “vi er overbevist om at Iberia er et spansk selskap, og vi er også overbevist om at selskapet, om nødvendig, vil gjøre de nødvendige tilpasninger for å sikre at den overholder europeiske normer.” Det var et første forsøk på å bevise at IAG, som kontrollerer 100% av Iberia og Vueling, i tillegg til å eie British Airways og Aer Lingus, er seg selv for det meste i europeiske hender. Men det kan bli mer komplisert enn som så: 21,4% av IAG eies nemlig av Qatar Airways, 5,26% av det amerikanske fondet Europacific Growth, og resten blant minoritetsinteressenter og aksjonærer som opererer på børsene i Madrid og London.

 Det andre argumentet for at Iberia er spansk er fordi det har hovedkontor i Spania, og også fordi den tidligere spanske flaggskipet for det meste styres av et spansk selskap: El Corte Inglés. IAG baserer dette kravet på den komplekse bedriftsstrukturen som ble opprettet i 2011 for å lette fusjonen mellom Iberia og British Airways. Selv om det har vært noen viktige endringer siden da, forblir de politiske rettighetene i spanske hender. Iberia har to typer eiere: For å “garantere selskapets spanskhet,” ble Iberia 100% eid av et selskap kalt Ib Opco, hvor stemmerett og økonomiske rettigheter falt bort. Alle de økonomiske rettighetene gikk til IAG, mens stemmerettene ble delt mellom IAG (49,9%) og Garanair (50,01%). I dag er Garanair eid av El Corte Inglés. Garanair har ingen økonomiske rettigheter over Iberia, og er i seg selv nesten verdiløs (dens 7.000 aksjer er verdt en euro). Den ble opprettet i 2010, har en administrator – Jorge Pont Sánchez, en leder på El Corte Inglés – og en ansatt, ifølge forretningsregisterposter. For Vueling, som igjen eies av Iberia, viser morselskapet at hvis det kan bevise dennes spanske nasjonalitet, vil begge flyselskapene være beskyttet.

Spørsmålet nå er om EU-kommisjonen vil akseptere at Iberia er et EU-selskap til tross for at alle økonomiske rettigheter  er i hendene på det britiske IAG. Om El Corte Inglés har noen reell makt over flyselskapet er et åpent spørsmål; Jorge Pont, nevnte El Corte Inglés direktør, er også visepresident i Iberia. Lufthansa og Air France, som er IAGs konkurrenter og ønsker å overta IAG sin europeiske virksomhet, vil nesten sikkert motsette seg et vedtak der EU aksepterer argumentet om at politiske rettigheter over Iberia gjør det til et spansk selskap.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler