Oppskrifter med sjokolade

Sjokolade er så godt som alltid vellykket. Det gjelder både dessert og kaker, og både til små og store som elsker denne herlige og gode søtsaken. Ja selv om den ikke alltid har vært søt, for sjokolade betyr egentlig «bitter drikke». I dag kjenner vi den best med tilsatt både sukker og melk, og gjerne i søt bakst eller dessert.

AV: TiNE MERETE SANDBOE


Vannbakkels med sjokoladetopping

Supergode og lette vannbakkels med vaniljekrem og akkurat passe med sjokolade. Disse er jo bare lekre på fatet da, og gjør seg til alle anledninger. 

100 gram smør

200 dl vann

100 gram mel

3 egg

Vaniljekrem:

3 dl havremelk eller annen melk

2 eggeplommer

2 ss sukker

1 ss hvetemel

2 ss maizena

½ ts vaniljeekstrakt

Sjokoladetopping:

200 gram sjokolade

2 dl kremfløte

Ha vann og smør i en kjele og la smøret smelte. Ta av varmen med en gang smøret er smeltet, og tilsett hvetemel mens du rører godt. Sett kjelen i kaldt vann for å kjøle den ned. 

Ta så ett egg av gangen i en liten bolle, rør det sammen litt og ha deigen. Rør godt. Se litt an på det siste egget, mulig du ikke behøver hele egget. Det skal være en god konsistens på den slik at den faller lett av skjeen. Bruk en sprøytepose og lag enten topper eller små pølser på et stekebrett. 

Stek dem ved 200 grader i 20 minutter, og ta dem ut av ovnen. Stikk et hull på hver side eller under, omtrent så stort som en ert. Da tørker de ut inni slik at vaniljekremen får plass etterpå. La de steke 5 minutter til. Avkjøl de så på rist. 

Vaniljekrem:

Varm opp melken til nesten kokepunkt. Pisk eggeplommer og sukker i en liten bolle og tilsett litt av melken. Ha så hvetemel og maizena i kjelen og rør godt. Ha så i eggeblandingen i kjelen og rør godt videre. Kok forsiktig mens du rører. Det vil klumpe seg, men fortsett bare å røre til blandingen blir glatt og fin. La det koke et par minutter til mens du rører. Ta kjelen av varmen og ha kremen over i en skål som du dekker med plastfolie. 

Del vannbakkelsen i to og ha godt med vaniljekrem i midten. Sett toppen på. 

Sjokoladetopping:

Varm opp kremfløten til nesten kokepunktet og hell over sjokoladen. La dette stå i 45 minutter. Rør det så til en glatt og fin krem. La avkjøle til tykkere krem. 

Dypp så vannbakkelsen i sjokoladetoppingen og sett på en rist til toppingen har stivnet. 

Oppbevar kaldt til servering. 


Sjokoladekake med pærer

Denne kaken er enkel og grei å lage. Bytt gjerne ut litt av sukkeret med banan om du vil. Du kan gjerne bruke sjokoladesmør, kakao eller sjokolade i biter. God er den uansett! 

150 gram mandler

100-150 gram sukker

100 gram smør

3 egg

50 gram sjokolade/kakao

1 vaniljeekstrakt

3 store pærer i båter

Her kan du ha både mandler og sukker i en kjøkkenmaskin og kjøre først slik at det blir en fin blanding. Ha så i smør, sjokolade og vaniljen og kjør til deigen er glatt. Ha deigen over i en kakeform. Fordel pærebåtene over kaken. Dytt de gjerne litt ned i deigen. Stek kaken i ovnen 40 minutter ved 175 grader. Avkjøl litt før servering. Server med god kremfløte eller iskrem. 


Sjokolademuffins med kokos

Herlig gode muffins for en godbit til kaffen. Supre å ha med i tursekken, eller kanskje en godbit matpakken av og til?

4 ss kakaopulver

2 dl kokende vann

2 egg

100 gram sukker

3 dl yoghurt, naturell

250 gram mel, gjerne blandet, eller glutenfritt

2 ts bakepulver

120 gram kokosmasse

2 ts vaniljeekstrakt

Toppingen:

100 gram smør

6 ss kakaopulver

2 ts vaniljeekstrakt

200 gram smøreost, naturell

Bland sammen vann og kakao. Lag en eggedosis av egg og sukker. Bland alt det tørre sammen. Bland så det tørre, kakaoen og eggedosisen. Ha deretter i kokosen og bland godt. Bruk muffinsformer og fyll dem ¾ fulle. Husk de hever litt under stekingen. 

Sett formene på et stekebrett og stek dem i ovnen 15 minutter ved 170 grader. Avkjøl formene på rist etter steking. 

Lag sjokoladeglasuren ved først å smelte smøret. Rør deretter inn sjokoladen og vaniljeekstraktet. Bland godt, og ha så i smøreosten til slutt. Smør kremen over muffinsene og dryss litt kokos over før servering. 

Relaterte artikler