BASILIKUM – KONGEN AV URTER

Den er sart og ømtålelig, og egentlig ganske sær. Den tåler lite der den kneiser og står støtt som en konge. Den trives om den får det som den vil. Lær triksene og planten vil holde seg lenge når du kjøper den inn. Du trenger bare en større blomsterpotte og litt jord. 

Planten basilikum

Basilikum kommer opprinnelig fra India og Midt-Østen samt noen Stillehavsøyer. I dag dyrkes den over store deler av verden der det er varmt klima. Rundt Middelhavet har basilikum vært dyrket i flere tusen år. Navnet basilikum stammer fra basilikos på gresk som betyr konge. Man mener urten har blitt brukt i en olje til salving av konger. Indisk folketro har viet basilikum til gudene Krishna og Vishnu, og dyrker derfor ofte basilikum rundt templene. Inderne ser på basilikum som en hellig plante og spiser den derfor ikke. 

Basilikum er en ettårig plante som kan bli opptil 50 cm høy. Det finnes mange typer basilikum. Den grønne er nok mest vanlig, men den finnes i rød type, som sitronbasilikum og kanelbasilikum. Når du kjøper en basilikum er den presset ned i en trang potte for rask vekst. Du trenger å plante den om i en større potte om du vil har den mer enn noen dager. Pass på at den ikke står i trekk. En lys og trekkfri plass er utmerket for denne sære planten. Den vil ha rikelig med vann, men kun fra skålen. Pass på at du ikke skjærer høyere enn de nederste vekstpunktene på planten, da vil det vokse ut nye fine skudd. Urten har best aroma når den nytes frisk. Ved å legge den på olje eller eddik bevarer du mye av den gode aromaen. 

Helsefordeler med basilikum

Basilikum har gjennom århundrene hatt et blandet rykte som urt. Noen har lovprist basilikumen som en helbredende urt, mens andre har omtalt urten som gift. I dag har vi nok mest fokus på nytteverdien ved basilikum. Basilikum virker først og fremst på fordøyelses-og nervesystemet. Urten kan lindre plager som luft i magen, magekramper, kolikk og dårlig fordøyelse. Basilikum er også brukt for å forebygge mot kvalme og oppkast, og til å drepe innvollsorm. Basilikum har også en mild beroligende effekt som kan være nyttig ved angst og søvnvansker samt nervøs irritabilitet og depresjon. 

Basilikum er også brukt som et urindrivende middel og forebyggende mot forkjølelser og utmattelse. Basilikumte hjelper mot hoste og sår hals, og ved å tygge blader av basilikum får du friskere ånde. Basilikum har en kraftig eterisk olje som brukes med krampeløsende og antiseptiske virkning. Oljen er også brukt som sårsalve og i øyenvann. 

Friske blader av basilikum skremmer bort insekter om dun smører saften fra bladene på huden. De samme bladene vil lindre om du allerede har fått stikk. Bruk gjerne da et omslag med knuste basilikumblader og la det sitte 15 minutter, eller til hevelsen har dempet seg. Eterisk olje av basilikum er brukt i både kosmetikk, aromaterapi og mye mer. 

Basilikum i matlagingen

Basilikum er super i matlagingen. Den egner seg nesten i alle retter, og det er nok grunnen til at de aller fleste har en urt stående på kjøkkenbenken. Hvem har vel ikke opplevd at basilikumen visner etter kort tid, kanskje glemt man å plante den om, eller fikk den kald trekk, eller manglet vann? Pass på å gjøre den til lags så vil den gjerne være hos deg i lang tid. 

Basilikum passer ekstra godt med tomat og da i alle retter der tomat er med. Basilikum er ellers super i både eggeretter, supper, salater, fiskeretter, og selvfølgelig i retter med pasta. De eteriske oljene i basilikumen tåler ikke sterk varm. Tilsett derfor urten i maten like før servering. 

Te av basilikum kan du lage ved noen friske basilikumblader som du lar trekke 15 minutter før du siler av bladene. Om du har 3 pepperkorn i teen i tillegg har du en te som skal redusere feber ganske effektivt. 

Riv gjerne basilikumen og dryss godt over salater og annen mat.

 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler