Nervøs hund?

Frykt, angst og fobier er ikke uvanlig hos hunder. I undersøkelser har ca.10% av hundeeierne rapportert at hunden har angst, i tillegg til disse har 4-5% separasjonsproblemer.

I en undersøkelse i Danmark fant en at 6,1% av hundene var skuddredde (lydfobi), 6,1% hadde separasjonsangst, 6,7% hadde generell angst og 2,8 % hadde problemer med å slappe av etter å ha blitt redd. I en annen undersøkelse var separasjonsangst det vanligste problemet med 17,5%. Forekomsten av nervøsitet er ofte avhengig av rase. Undersøkelser viser  at  det er  høyest forekomst av angst blant Collie, Puddel og Fox Terriere. Generelt har blandingshunder relativt færre atferdsproblemer enn renrasede, og hannhunder får sjeldnere angst enn tisper. Hva kan gjøres for å forbedre situasjonen?

Hunder føler og lider på en måte som ligner på menneskers. En dårlig erfaring fra fortiden eller en uventet eller stressende situasjon kan utløse et angstanfall. For å kunne sikre din hunds velvære er det avgjørende at du vet hvordan du kan forhindre at de gjennomgår en vanskelig tid og at du kan identifisere symptomene på angst hos hunder.

Det er viktig å få hundens oppmerksomhet rettet mot deg, hvilket betyr en veldig tydelig men lett form for lydighetstrening. Jobb med alt det enkle som «Sitt, Ligg, Bli, Fot, osv, eller de kommandoene hunden har blitt vant til. Vær vennlig, men bestemt. Ikke gi deg, da har du tapt. Ha hele tiden fokus på at hunden gjør som du sier, når du har bedt den om å gjøre noe. Hunden skal følge deg og høre på deg helt til du gir den frisignal. Belønn den gjerne med en godbit, belønning er 100 ganger mer effektivt enn straff. Overrask hunden med korte og morsomme leker. Skal du få en tillitsfull og sosial hund, må du investere tid. Tren hundens balanse. La hunden gå på stokker, krype under og hoppe over benker, gå på murer, komme seg igjennom buskas osv. Hensikten er at god fysikk og motoriske ferdigheter, øker hundens selvfølelse.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler