Ulven tilbake i Madrid

I 2013 filmet den spanske bevaringsgruppen Sierra Carpetania to voksne ulver, en ung hann og fire ulvunger i Guadarrama National Park. Ulv er dermed tilbake i Madrid-regionen etter å ha blitt jaktet over hele landet og nesten vært forsvunnet i 70 år. Nå, fem år etter at observasjonen, er det “minst fem etablerteulvefamilier, og det er et forsiktig tall. Antall eksemplarer varierer mellom 35 og 40, sier Luis del Olmo, regionalt miljøråd i Madrid med henvisning til tall fra den siste studien på vegne av den regionale myndigheten i Madrid.

Studien viser at tallene vokser “sakte men sikkert, og er nå konsolidert i regionen”, sier Del Olmo. Ulveekspert og biolog Juan Carlos Blanco, som ledet studien, sier at ulvene også beveger seg lenger inn i landet. “Før var de på grensen av Madrids fjellkjede på grensen mot andre regioner som Segovia eller Ávila,” forklarer han. Men nå “er de ikke så nær kanten, og det er andre steder der de har en vanlig tilstedeværelse, og hvor de  sannsynligvis vil etablere seg i fremtiden.” 

Ulv har blitt oppdaget i nord, øst og sør for et område i Madrid-regionen hvor det er færre enn 10 personer per kvadratkilometer. Selv om området er nær hovedstaden, er dets habitat gunstig for ulv og andre arter, med vegetasjon som eik, furu og ulike busker. Det er også hjem for hjort og villsvin, en diett som ulvene supplerer ved å angripe husdyrbesetninger. Men veiene rundt hovedstaden har vist seg som et problem for ulvene, hvorav fem har blitt overkjørt i løpet av 13 måneder. Kroppene deres ble funnet nær N-1 veien nær Buitrago, mellom El Escorial og Guadarrama, og mellom Soto del Real og Guadalix.

“Veiene kommer til å bli en hovedregulator for ulvebefolkningen fordi det er umulig å unngå ulykker, sier Blanco. Bortsett fra trafikkulykkene, er Madridulven ved god helse. “Vi har sett et tilfelle av skabb, men det er ingenting å bekymre seg for,” tilføyer ulveksperten.

Oppdrettere i Madrid vil imidlertid at ulvepopulasjonen skal holdes i sjakk. Etter hvert som antall ulver har økt, har også antall angrep på husdyr økt. I 2013 da ulvene ble funnet avl i Madrid, ble 15 angrep registrert. Innen tre år økte antallet angrep til 213 og i fjor, økte det til 398. Som et resultat av det økende antall angrep, har den regionale regjeringen fått tildelt mer av budsjettet for å dekke kompensasjon til bøndene. Ifølge kilder fra den regionale miljøavdelingen har budsjettet for kompensasjon økt fra € 40 000 i 2014 til € 300 000 i 2019.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler