Kreft hos hund

 

Mange mennesker bekymrer seg over faren for å få kreft. At det er langt vanligere hos hunder enn hos mennesker og en vanlig dødsårsak, kjenner kanskje ikke alle til.
Faktisk får halvparten av alle hunder over 10 år, kreft i en eller annen form og forekomsten er økende. Kreft er i utgangspunktet en “gammelmannsykdom” det vil si at risikoen øker med alderen. Så også hos hunder. Hundene lever lenger i dag enn tidligere og får dermed mer tid til å utvikle en svulstsykdom. Og som med mange mennesker, lever også mange hunder et usunt liv. Mange spiser dårlig mat og i for store mengder. For lite mosjon og for mye forurensning kjennetegner byene, mens de på bondelandet er eksponert for kontakt med kjemikalier som brukes i landbruket. Både hunder og mennesker blir eksponert for stadig ere tilsetningsstoffer, hvis effekter vi vet veldig lite om.
Det er store variasjoner. Amerikanske forskere har gått gjennom 74 000 hundedødsfall fra 1984 til 2004. Dataene er hentet fra Veterinary Medicine Database. Studien, som ble publisert i Journal of Veterinary Internal Medicine, viste at dødsårsaken varierte mye mellom rasene og etter alder. Golden retrievere og boksere får oftest kreft, mens de små selskapshundene, som chihuahua, pekingeser og pomeranian, sjeldnere blir rammet.
Har man en hund, er det er lurt å kjenne gjennom hele dyret med jevne mellomrom. Da kan dyreeieren oppdage endringer tidlig. Sannsynligheten for overlevelse øker betydelig hvis man søker hjelp raskt. Gå til dyrlegen om du oppdager en kul eller noe annet rart. Andre symptomer kan være sår som ikke vil leges, smerter i beina (halting), unormal tørste, feber, oppkast, tretthet, blødning fra en kroppsåpning eller kanskje endret atferd ved avføring eller urinering. Disse symptomene kan også sees ved mange andre sykdommer, uansett søk veterinær.

AV: Tom Bjørnø

Relaterte artikler