HVITLØK

Hvitløksbrød som knuter

Det blir bare ikke bedre enn å lage ditt eget gode hvitløksbrød. Lag brødet helt eller som vi har gjort i små knutebrød . 

1 kilo mel, gjerne blandet grovt og fint

25 gram gjær

1 ts sukker

1 ts salt

7 dl lunkent vann

100 gram smør, romtemperatur

Hvitløkssmør:

400 gram smør, romtemperert

6 fedd hvitløk, finhakket

1 god neve persille

2 ts salt

2 ts pepper

Smuldre gjæren i en bakebolle og bland med salt og sukker. Ha så i vannet og rør til gjæren er løst opp. Tilsett så melet og elt deigen. Kna og elt til deigen er smidig og god og ikke henger seg i kanten av bollen. Kna så inn det tempererte smøret og dekk bollen til for å heve ca. 1 time. 

Lag hvitløkssmøret mens deigen hever. Bland hvitløk, persille, salt og pepper inn i smøret og sett tilside. 

Deigen tas så ut på bakebordet. Del den i tre og kjevle hver del til en 1 cm tykt rektangel. Smør smøret på langsiden, og 1/3 av rektangelet. Spar gjerne litt smør til å ta på etter stekingen. Brett den over halvparten, og så den siste delen slik at det blir 3 lag. Skjær i 2 cm brede strimler, og tvinn dem litt før du snurrer dem to ganer rundt et par fingre, og trekker resten inn i sirkelen slik at det blir en knute. Legg alle disse knutene på et bakepapir på en plate. 

Pensle med litt vann og stek i 15 minutter ved 200 grader. Smøret resten av smøret på etter steking og sett såvidt i ovnen til smøret smelter.


Auberginer med hvitløk og yoghurt

Nydelig og virkelig god rett med gode auberginer. Mange spennende smaker med mynte og granateple sammen med hvitløken.

2-3 auberginer og salt

1 dl olivenolje

3-4 fedd hvitløk, i tynne skiver

Solsikkeolje

250 gram yoghurt naturell

1 sitron, saften og revet skall

½ granateple

1 bunt persille, finhakket

1 neve mynteblader

Salt

Skrell av litt av skallet av auberginene og del i 2 cm tykke skiver. Ha litt salt over og la stå i 10 minutter. Skyll så av alt saltet igjen. 

Legg skivene på et stekebrett. Bland salt inn i olivenoljen og smør dette over auberginene. Sett brettet i ovnen ved 220 grader i 20 minutter. Avkjøl. 

Ha litt solsikkeolje i en kjele og fres hvitløksbåtene forsiktig til de får litt farge. Ha dem over på papir for å renne av fettet. 

Bland sitronskall og saft inn i yoghurten. Smak til med salt. 

Legg auberginene på et stort fat og ha over en god del av yoghurten. Topp det hele med hvitløk, kjernene fra granateple og persillen og mynten. Server med resten av yoghurten ved siden av. 


Syltet hvitløk

Smart og godt å servere sin egen syltete hvitløk. Lett å bruke både i salater og i mat ellers. Lag gjerne er større porsjon slik at du kan fylle et større glass. Denne gode hvitløken blir garantert spist opp og satt pris på. Bruk de urtene du har tilgang på, og bland dem inn under kokingen. 

20 fedd hvitløk, skrelt

1 ss olivenolje

2 dl hvitvin

½ ts timian, tørket

½ ts basilikum, tørket

1  ss persille

1 ts rosmarin, fersk

1 ts hvitvinseddik

Varm oljen i en panne og fres hvitløksfeddene forsiktig. De skal ikke få farge. Ha så i krydder, urter og vin og la det koke til hvitløken er myk. Smak så til med salt og pepper, og litt eddik. Ha det over på rent glass med lokk.

 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler