AGURK I SOMMERVARMEN

Agurken er en favoritt til mye som vi både kan og bør spise mye av i varmen. Skjær den i rause biter og det lesker godt nå i sommervarmen. Super som en liten snack før en god middag da både lesker og er noe å tygge på, samtidig som så absolutt skjerper appetitten! 

GOD SOMMER!

AV: TINE MERETE SANBOE


Tomat- og agurksalat

Så enkelt og så godt. Dette er uten tvil en av de mest utbredte rettene i landene rundt Middelhavet, og store deler av Midt-Østen, spesielt i tiden da både tomat og agurk er på sitt beste. Bruk like mye av hver og dryss over litt urter, litt løk og en god olivenolje… Tyrkerne kaller den gjetersalat, og serverer den før eller etter maten, Israelerne spiser den til frokost har den da i pitabrød. 

250 gram tomater

250 gram agurk, skrelt og delt

½ rødløk, eller salatløk

En god neve persille

½  sitron, saften

4 ss ekstra virgin olivenolje

Salt og pepper

Kutt tomatene og agurken i terninger og legg i et fat. Bland inn grovhakket løk og persille. 

Ha over oljen og sitronsaften og smak til med salt og pepper.


Noriruller med agurk

Dette er en spennende rett å servere alene eller sammen med annen mat. En super liten matbit mens man venter på hovedretten. Denne blir ganske sikkert tatt godt i mot av gjestene dine! 

4 noriark

450 gram agurk

Sesamfrø, ristete

Chillipulver

1 avocado

10 gram tofu

Spirer

Soyasaus

Skrell agurken og del den i tynne strimler. Del avokadoen i strimler og rist sesamfrøene litt i en tørr og varm panne. Del også tofuen i strimler.

Legg ett noriark på bordet med den skinnende delen ned i bordet, og den lengste kanten mot deg. 

Start fra venstre og legg agurken så den overlapper litt i rekker på arket. Stopp før de 3 siste cm på høyre siden. 

Dryss over sesamfrøene og chilipulver om du vil.  Legg så på avocado, tofu, spirer og eventuelle urter. Start da ca. 5 cm fra venstre side og legg i striper mot høyre. 

Snu noriarket slik at den tomme stripen kommer lengst fra deg. Bruk så begge hender og rull arket fra kanten nærmest deg, rull slik at fyllet ligger inne i den tette rullen. Når du kommer til den tomme stripen av noriarket dypp fingertuppene i litt vann og smør som «lim» på arket slik at det fester seg. 

Lag de andre rullene og del dem i 6-7 cm store biter. Server med soyasaus og wasabi som dipp.


Tzatziki

Nydelig og godt til omtrent alt av sommermat. Lag en stor porsjon så du har flere dager. Holder seg mange dager i kjøleskap. 

5 dl yoghurt

1 stor agurk

½ sitron, saften

4 fedd hvitløk, revet

Salt og pepper

Ha yoghurten i et klede for å presse ut litt av vannet. Skrell agurken og riv den grovt på et rivjern. Bland den revne agurken med litt salt og press ut mest mulig av vannet. 

Bland deretter agurken, yoghurten, hvitløk og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. 

Relaterte artikler