BRINGEBÆR – helse i hvert bær

De siste årene har vi over hele Europa hatt tilgang på ferske bringebær hele året. For bare noen år siden var det slik at bringebær måtte plukkes i august og da fryses eller syltes. Det var da den eneste måte å kunne ha tilgang til bærene og den gode smaken året rundt. Nå derimot kan få tak i dem overalt, hele året. 

Hva er egentlig bringebær?

Bringebær stammer opprinnelig fra MidtAsia, og kom til Europa i begynnelsen av 1700 tallet. Vi skiller på villbringebær og hagebringebær. Villbringebærene er en del mindre i størrelse og har mer smak og aroma. 

Det er hagebringebær som er mest vanlig å dyrke, og også det som selges i butikkene. Bringebær finnes med røde bær, gule, oransje, svarte og hvite. De røde er nok de mest vanlige. 

Bringebærplanten er i rosefamilien, og har torner langs grenene. Skuddene på plantene er toårige og bærer blomster og frukt på det andre året. Bringebærplanten trenger mye vann under modningen av bærene, for at bærene skal bli store og saftige. 

Røttene fra bringebærplanten lever i mange år, men skuddene kun i to år. Planter av dette slaget kalles gjerne halvbusker. Plantene går inn i dyp dvale om vinteren og tåler derfor svært lave temperaturer. Vanligvis er bringebærene modne på sensommeren, men det finnes også typer som er modne senere på høsten. Disse egner seg ikke så godt i Norge, men trives bedre sørover med varmere og lengre sesong. 

Det finnes mange kultivert bær som er krysninger mellom for eksempel bringebær og bjørnebær, eller loganbær eller taibær. 

Helsefordeler med bringebær

Det er først og fremst frukten vi bruker på bringebærplanten, men noen ganger kan også roten og bladene brukes. Det er mulig for eksempel å lage te av de nyutsprungne bringebærbladene, som i følge folkemedisinen sies å være avslappende.

Bringebær er stappfulle av mikroskopiske plantestoffer som styrker immunforsvaret og beskytter kroppen mot inflammasjon. 

Ny forskning viser også at det aktive stoffet rheosmin kan øke forbrenningen i fettcellene. 

Bringebær har fått en økt popularitet også da nyere forskning viser til kunnskap om den helsefremmende verdien i antioksidantene i fargestoffet i bærene. De har blant annet en beskyttende effekt på mot mikroorganismer. 

Bringebær er også proppfulle av viktige vitaminer, som vitamin C, E, magnesium og kalium. 

Bringebær i matlagingen

Bringebær egner seg utmerket i alle slags desserter og kaker. Bringebær trenger ingen tilbereding og smaker best akkurat som den er. 

Server de på mat, ved siden av mat og absolutt i mat. 

Når du kjøper bringebær skal de være jevne i fargen. De skal være saftige og smakfulle og tørre utenpå. Da er du sikker på å få bær av god kvalitet. 

Oppbevar de helst i kjøleskap, 2-4 grader. De har begrenset holdbarhet, på kun få dager.

 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler