HVITLØK FOR BEDRE HELSE

Hvitløken er i dag blitt en naturlig del av vårt kjøkken som de fleste bruker forholdsvis ofte i matlagingen. Vi har glede av hvitløkens herlige aroma og smak. Hvitløken er så mye mer enn et krydder og urt. Det er kanskje en av de mest anvendte naturlige remediene i verden. Ett fedd hvitløk om dagen bidrar til å gi bedre fordøyelse samt bedre opptak av andre næringsstoffer. Det bidrar igjen til å optimalisere funksjonen av bukspyttkjertelen og leveren. 

Hva er hvitløk?

Hvitløk er en plante i løkfamilien. Den vokser ikke vilt. Man mener at hvitløk har oppstått ved kultivering. Likevel har hvitløk blitt brukt i uminnelige tider til både kulinariske og til medisinske formål. 

Hvitløken er kjent gjennom århundrer i de fleste kulturer som mye mer enn et krydder. Svovelforbindelser og fytokjemikalier har gjort at hvitløken har vært kjent siden antikkens tid for å bekjempe mange ulike sykdommer og tilstander. Hvitløken antas derfor ikke bare å skremme bort det onde rundt oss, men også epidemier og sykdommer. 

Den vanlige hvitløken er sammensatt av flere små løker. De er sammen i et tørt skall, som enten er hvitt, hvitt med fiolette striper, eller helt rødfiolett. De små løkene har samme form som appelsinbåter, og kaller fedd, eller kløfter. Fruktkjøttet i hvitløken er helt hvitt og saftig med en sterk smak og lukt. Hvitløken høstes etter at planten har blomstret, og gresset har visnet. Da selges den som fersk hvitløk. Den skrelles og renses før bruk. 

Helsefordeler ved hvitløken

Hvitløken er rik på Vitamin B. Dét er viktig for å redusere nivået av homocystein. Med et høyt innhold av dette stoffet øker vi faren for tykkere blod og blodpropp. Hvitløken styrker immunforsvaret ditt og leger også mindre infeksjoner samt fremmer heling av sår. Det er også med på både å forebygge samt lege forkjølelse og influensa. 

Hvitløken er svært viktig og aktiv i forhold til å eliminere giftstoffer, parasitter og tungmetaller som kvikksølv eller spor av medisiner som leveren ikke er i stand til å behandle. Det er blant annet det høye nivået av A, B og C- vitamin, som alle er med å stimulere funksjonen av leveren som bidrar til dette. 

Hvitløk vil også virke slimløsende og er bra om du er forkjølet og har lungene fulle av slim, eller om du lider av lungeproblemer. En sirup med hvitløk er naturlig beroligende middel for slimhinner, og bra mot bihulebetennelse eller vond hoste. 

Et fedd hvitløk på tom mage sies å gjøre huden din glattere og yngre. Hvitløk er rik på antioksidanter som beskytter og regenererer huden din. Den vil også stimulere fornyelse av celler samt bekjempe akner og uren hud. 

Hvitløk inneholder et middel som heter allicin som er en terapeutisk substans som bryr seg om hjertesystemet. Den er så sterk at et fedd om dagen kan redusere det dårlige kolesterolet med 9%. Dette er bekreftet av flere uavhengige studier. Det spanske Heart Foundation har i tillegg til å anbefale hvitløk for å reduserer kolesterol også anbefalt hvitløk som detox agent med da antibiotiske og antibakterielle egenskaper. Hvitløk øker forsvaret ditt og beskytter oss mot sykdom. Hvitløk bedrer blodhelsen og gir også vitaminer og mineraler. 

Mange spesialister anbefaler å spise opptil en hel hvitløk om dagen. For noen kan det ta noen dager for kroppen å venne seg til det, men det er et godt alternativ til medisin hver morgen. Du begynner raskt å oppdage fordelene med denne godsaken. Blant annet at du ta til deg andre næringsstoffer langt bedre grunnet økt produksjon av magesyre. 

Pass på om du: 

  • Tar blodfortynnende medisin. Hvitløk er naturlig blodfortynnende, så om du tar dette bør du unngå hvitløk hver dag. 
  • Lider av hypertyreose, unngå da også hvitløk da det inneholder store mengder jod.
  • Om du tar hjertemedisin og hvitløkskapsler om morgenen, bør du ikke spise hvitløk om morgenen. 
  • Er du i tvil så snakk med legen din før du inntar store mengder av hvitløk. 

Hvitløk i matlagingen

Hvitløken skrelles og renses før bruk. Den brukes til å smakstilsette egentlig så godt som alle typer matretter med kjøtt, fisk, pasta, pizza, supper og sauser. Mange retter har hvitløk som en viktig ingrediens, som for eksempel hvitløkssmør, alioli, tzatziki og hvitløksbrød. 

Hvitløk er en gammel kulturplante i matlagingen, og er også mye brukt innen helsekost både før og nå. Mange mener man bør ha hvitløken rå over den ferdige maten for å bevare mye av de helsefrembringende effektene. 

Ingrediensen som blant annet kan beskytte mot lungekreft, stoffet allicin, frigjøres når man kutter hvitløken. Det samme stoffet mener forskerne at kan ødelegges ved varmebehandling, og de mener derfor det er best å spise hvitløken rå. 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler