VOX på offensiven

Det innvandringskritiske politiske partiet Vox ble opprettet i 2014.  Partiet har fått ny vind i seilene ettersom den illegale migrasjonen til Spania fortsetter med full styrke. 

Denne helgen trakk partiet sitt  største publikum noen gang da mer enn 9000 personer deltok på en mønstring i Madrids Palacio Vistalegre. Den siste meningsmålingen fra CIS gir partiet 1,5 prosent og en plass i Kongressen. Ytterligere 3000 tilhengere fikk ikke plass på den gamle tyrefekterarenaen. Argumentene i Spania er de samme som søsterpartier i andre europeiske land. Vox vil deportere «ulovlige innvandrere som kommer til Spania, ikke for ikke å gjøre landet til et bedre sted, men for å motta penger».

Madrid-rallyet kom etter tilsvarende vellykkede arrangementer i Valladolid og Zaragoza. Partiets budskap er at Spania er truet fra mange sider – katalanske separatister, ulovlig innvandring, angrep på familieverdier – og at patrioter må stå opp for å forsvare det «levende Spania» mot dette angrepet. Fra talerstolen leste partitoppene fra  partiets program som består av 100 forslag: Opprette et familiedepartement, oppheve kjønnsloven og «enhver annen lovgivning som diskriminerer et av kjønnene,» senket inntekts- og bedriftsskatt, utvikle en ny struktur for vannforsyningen etc.

Men det som virkelig fikk respons fra publikum er forslaget om å deportere «de ulovlige innvandrerne som kommer til Spania for ikke å gjøre det større, men kun å motta penger.» For å oppnå dette målet, ønsker Vox også tøffere straffer for illegale innvandringsmafier «og de som samarbeider med dem, det være seg NGO`er, bedrifter eller enkeltpersoner.»

En annen fremhevet sak, er «å ta tilbake vår nasjonale suverenitet på anvendelsen av domstolens avgjørelser. Terrorister, voldtektsmenn og seriemordere vil ikke lenger ha nytte av beskyttelsen av europeiske organisasjoner, som de har til nå.» Generalsekretær for Vox, Ortega Smith, proklamerte fra talerstolen og kopierte  president Donald Trump: «Spanjoler kommer først» og «Sammen vil vi gjøre Spania stort igjen.»

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler