Oppskrifter med klementiner

Klementiner hører advent og jul til. De er søte og små, lette å skrelle, og det holder sjeldent med en… De er jo herlige å spise som de er, men de kan fint brukes i mange matretter som et lite og søtt innslag.

AV: TINE MERETE SANDBOE


Klementinkake

Nydelig kake som med fordel kan oppbevares noen dager før du spiser den. Smakene setter seg litt og du får da frem den beste smaken. Varier gjerne med frukt eller annet godt i deigen før du steker dem. Server den enten som den er, eller med krem og valgfri pynt.

5 klementiner, hele skrelt

6 egg

100 gram sukker

50 gram kokossukker

250 gram malte mandler

½ ts vanilje

1 ts bakepulver

Ha en romslig kjele med vann og legg i klementinene. Kok i en god time og ta frukten opp av kjelen og mos med en stavmikser. 

Pisk egg og sukker, og ha den litt avkjølte klementinblandingen over. Bland så inn malte mandler, bakepulver og vaniljen. Bland godt å ha alt i en godt smurt kakeform. 

Stek i ca. 40-45 minutter ved 200 grader. 


Tyrkisk konfekt

Dette er en favoritt til julen. Gode små konfektbiter til kakefatet. Du kan også lage den med ulik fruktsaft og ulikt innhold. Da har du raskt et fat med mye smågodt.

0 gram mandler, skåldede og hakket

1 appelsin, skallet revet

10 plater gelatin

200 gram sukker

½ dl vann

2 ½ dl juice fra klementin eller appelsin

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Kok opp vann og sukker, tilsett så juicen og den oppbløtte gelatinen. La det være nær kokepunktet i 10 minutter. Ta kjelen av varmen og la den avkjøle til den begynner å stivne. Ha så i mandler og appelsinskall. 

Bruk en glassform og skyll denne i kaldt vann før du heller over geleen fra kjelen. Sett den i kjøleskap over natten. Snu den og få den ut av formen. Skjær den opp i passe biter og dryss gjerne over litt melis.


Klementinkrem

Herlig og god krem som du kan bruke til mye. Prøve den på brødskiven, som tilbehør til julematen, eller som kakefyll. Dette er en fin måte å bruke eggeplommer som du sitter igjen med etter å ha laget for eksempel kokosmakroner.

1 sitron, skallet og saften

3 klementiner, saften

2 dl sukker

3 eggeplommer

125 gram smør, i terninger

Vask og tørk sitronen, og riv så skallet på et rivjern. Press saften av både klementiner og sitron og ha det i en liten kjele sammen med sitronskallet. La den stå i vannbad over en større kjele med kokende vann mens du rører godt inn sukker og eggeplommene. Rør godt. Ha så smøret i kjelen og rør godt til det tykner. Sett så tilside og avkjøl. Oppbevar kremen i en boks med lokk.

Relaterte artikler