Banan, moden eller umoden?

Det å ta en banan som et lite ekstra måltid er både sunt og godt. Det gir umiddelbart en god metthetsfølelse, og gir kroppen mye god næring. Bananen er et supert mellommåltid å ha med i vesken på tur. Visste du at en umoden banan har en helt annen effekt på kroppen enn en moden banan? Den ene gir rask energi, og den andre langsom….

FAKTA OM BANAN

Banan er den mest produserte og solgte frukten over hele verden. Den kommer opprinnelig fra Sørøst Asia for mer enn 2000 år siden. I dag dyrkes banan i Asia, Sør-Amerika, Sentral-Amerika og i Afrika.

Verden over spiser vi alle ca. 16 kg banan i året (inklusive kokebanan). I noen deler av verden spiser de opptil 450 kg pr. ÅR. Det finnes mer enn 500 ulike typer banan. Den spiselige bananen er steril og uten frø.

En gjennomsnittlig banan inneholder 1⁄2 gram fett, altså svært lite. Fettet i bananen inneholder sunne plantesteroler, stoffer kroppen har stor nytte av. Sukkeret i bananen forekommer i tre varianter, sukrose, fruktose og glukose. De grønne og umodne bananene er rike på stivelse, og når de modnes spaltes det til sukker. Noe av den stivelsen du finner i umodne bananer er såkalt resistent stivelse som er et nyttig fiberstoff.

Bananen er en utrolig fascinerende frukt. Den går gjennom flere faser der den endrer smak, lukt og ikke minst næringsinnhold. Gjennom modningen fra grønn til gul økes innholdet av både vann og sukker i frukten. Vannet trekkes fra skallet og inn i fruktkjøttet. Skallet blir da tynnere og fruktkjøttet svulmer. Vanninnholdet bryter ned stivelsen til sukker.

De grønne bananene har omtrent 24 % stivelse og 6 % sukker, mens en moden banan kan ha 3 % stivelse og 21 % sukker.

HVORFOR BØR VI SPISE BANANEN?

Bananen er en utmerket kilde til kalium. Om du spiser mer kalium kan du redusere faren for høyt blodtrykk, noe som fører til redusert dødelighet.

Bananen er svært god for magen og for fordøyelsen. Det høye innholdet av fiber i banan motvirker forstoppelse. De godt modne bananene er effektive mot diare. Forskning har vist at de litt umodne bananene virker styrkende på magesekken samt at de forebygger magesår. De modne bananene som har et høyt innhold av karbohydrater fungerer godt som et energikick.

En banan dekker 10 % av dagsbehovet av kalium.
De umodne bananene vil derimot gi oss en mildere og varig energitilførsel da tarmen ikke fordøyer stivelsen. Den umodne er derfor bra for deg som passer vekten, og den modne bra for deg som trener.

Bananen gir oss da flere ulike bruksområder, bare vi kjenner til dem.

BANAN I MATLAGING

Banan er utmerket i matlaging. Den kan i mange tilfelle erstatte sukker og andre søtstoffer. Most banan er godt å ha både i kaker og brød, i smoothies, iskrem og i andre retter. Har du noen godt modne bananer som må brukes opp kan du lage noen kjeks, eller blande dem most inn i litt havregrøt, supergodt og gir god energi.

Av: Tine Sandboe

Relaterte artikler