KURRI CARRY for god og varm smak

Hva er egentlig curry, eller karri? Karri, eller curry, er den mest vanlige blandingen av krydder i verden. Den gir farge og god smak til maten. Nytelse, betyr ordet, og det sier mye om den herlige krydderblandingen, som også kan variere i sammensetning og blanding fra familie til familie. Visste du at denne krydderblandingen taper seg fort i smak, så bruk den raskt. Kanskje du skal vurdere å lage din egen karriblanding? Da kan du putte litt i en liten pose for å gi bort som en gave til en god venn.

HISTORISK OM CURRY OG KARRI

Ordet curry stammer fra det hinduistiske ordet turcurri som betyr ”nytelse”. I den tamilske dialekten betyr curry ”kokekunst”.Curry har således blitt en fellesbetegnelse på sauser som er ulike for hver provins i India. Sausene er da basen i det vi kaller curries, kyllingcurry, fiskecurry, riscurry m.m.Vi bruker ordet karri, eller som det heter på engelsk, curry, om krydderblandingen, mens curries da er betegnelsen på matretter der karrisaus er basen. De andre råvarene i en curries kan variere mye.Karri er faktisk den mest vanlige krydderblandingen i verden, og den har sitt opphav i det indiske kjøkken. Karri kan bestå av alt fra 10-35 ulike ingredienser. Det sies at det er like mange varianter av karri som det finnes kokker i India. Hver familie lager altså sin egen karri, eller krydderblanding, som det er. De lager som regel bare en liten blanding, gjerne til bruk samme dag da blandingen taper seg raskt. I India kaller de denne krydderblandingen Masala. Den mest kjente av disse blandingene er Garam Masala.Det finnes et utall oppskrifter på både krydderblandinga og de sausbaserte varmrettene. Utvalget av karripulver og -pasta som lages i India, er mangfoldig. Noen har røde farge, andre gul eller brun, og noen består av fem kryddere, mens andre inneholder tjue ingredienser eller mer.

KRYDDERBLANDINGEN CURRY-KARRI

Karri har en sterk aromatisk duft, blant annet av de litt spesielle frøene fra bukkehornskløver. Koriander er også en viktig del i blandingen. Cayennepepper er den delen av krydderblandingen som justerer styrken på de ulike blandingene. Da er nok krydderblandninger i Norden svakere enn de du får kjøpt i Østen. Andre naturlige ingredienser i blandingen er gurkemeie, spisskummen, paprika og chili. Blandingen lages ofte unik for de enkelte rettene. Avhengig av hva krydderblandingen skal brukes til bruker man også ofte ingefær, hvitløk, hing, karve, kanel, nellik, sennepsfrø, grønn og svart kardemomme, muskatblomme, muskatnøtt, stjerneanis, langpepper og svartpepper.Den karri vi kjenner fra Norge er ofte et gult krydder, som da inneholder mest gurkemeie, og svært lite av andre kryddere. Husk det er ferskvare og holdbar maks 3 måneder etter at glasset er åpnet. Smaken taper seg kraftig og gir da nesten bare farge. Da er det ofte bedre å lage sin egen karriblanding.

Det finnes et utall oppskrifter på krydderblandingen. Noen blandinger er gule, noen røde eller brune. Noen blandinger består av fem kryddere, og andre igjen av 30.

Når det gjelder det å bruke karri har de en regel i Østen om bruken som vi i vesten bør ta lærdom av. Det gjelder det å at karriblandinger bør freses i olje eller smør i en ordentlig varm gryte før de skal brukes. Dette får nemlig frem det beste i aroma og i farge i krydderblandingen.Karri kan da brukes i nesten alt av gryteretter, da får du en såkalt curries. Det passer til retter både av kylling, svinekjøtt, fisk, skalldyr, storfe og får. Karri er også utmerket til supper med hønsekjøtt.Karri setter en spennende farge og ikke minst god smak på de rettene du bruker krydderblandingen i.

Det er en stor bredde i medinske positive egenskaper ved karri. Den store bredden i egenskapene skyldes naturlig de mange ingrediensene som påvirker kroppen på sine måter.

Karri har en sterk aromatisk duft, blant annet av de litt spesielle frøene fra bukkehornskløver. Koriander er også en viktig del i blandingen. Cayennepepper er den delen av krydderblandingen som justerer styrken på de ulike blandingene. Da er nok krydderblandninger i Norden svakere enn de du får kjøpt i Østen. Andre naturlige ingredienser i blandingen er gurkemeie, spisskummen, paprika og chili. Blandingen lages ofte unik for de enkelte rettene. Avhengig av hva krydderblandingen skal brukes til bruker man også ofte ingefær, hvitløk, hing, karve, kanel, nellik, sennepsfrø, grønn og svart kardemomme, muskatblomme, muskatnøtt, stjerneanis, langpepper og svartpepper.Den karri vi kjenner fra Norge er ofte et gult krydder, som da inneholder mest gurkemeie, og svært lite av andre kryddere. Husk det er ferskvare og holdbar maks 3 måneder etter at glasset er åpnet. Smaken taper seg kraftig og gir da nesten bare farge. Da er det ofte bedre å lage sin egen karriblanding.

Det finnes et utall oppskrifter på krydderblandingen. Noen blandinger er gule, noen røde eller brune. Noen blandinger består av fem kryddere, og andre igjen av 30.

BRUKSOMRÅDER TIL KARRI – CURRY

Når det gjelder det å bruke karri har de en regel i Østen om bruken som vi i vesten bør ta lærdom av. Det gjelder det å at karriblandinger bør freses i olje eller smør i en ordentlig varm gryte før de skal brukes. Dette får nemlig frem det beste i aroma og i farge i krydderblandingen.Karri kan da brukes i nesten alt av gryteretter, da får du en såkalt curries. Det passer til retter både av kylling, svinekjøtt, fisk, skalldyr, storfe og får. Karri er også utmerket til supper med hønsekjøtt.Karri setter en spennende farge og ikke minst god smak på de rettene du bruker krydderblandingen i.

HELSEEFFEKTEN AV KARRI

Det er en stor bredde i medinske positive egenskaper ved karri. Den store bredden i egenskapene skyldes naturlig de mange ingrediensene som påvirker kroppen på sine måter.

Relaterte artikler