Under dekke av fotball-VM

Denne historien er hentet fra det spanske magasinet Semana og handler om hva et fotball-VM også kan brukes til.

24. februar ble en en colombiansk smugler arrestert i internasjonalt farvann på en banantransport, som egentlig inneholdt 6,2 tonn med kokain verdt flere milliarder kroner. Smugleren mistet lasten og ble truet på livet om han ikke klarte å betale tilbake til pengene. I fengselet i Nedrland kom colombianeren i kontakt med en meksikansk smugler som hadde liknende  problemer, og sammen klekket de ut en plan som gikk ut på å utnytte det kaoset under fotball-VM i Russland til å legge det store gullegget.

Hopper vi nøyaktig fire måneder fram i tid, spilte Colombia mot Polen i Kazan, og vant, overraskende nok, hele 3-0. Samtidig jobbet fire colombianske narkotikasmuglere fordekt inne i folkemengden på tribunen. Semana skriver at smuglerne hadde tilknytning til kartellet «Clan del Golfo» – gulfklanen – og solgte en enorm mengde kokain til meksikanske, russiske, armenske, belgiske og nederlandske narkotikaselgere. Men det var også en annen gruppe som heller ikke hadde så mye fokus på det som skjedde ute på banen. Fem agenter fra anti-narkotikapolitiet i Colombia hadde fulgt kokainsporet til Russland og samarbeidet med tjenestemenn fra lokale styrker, det nederlandske narkotikapolitiet og DEA (USAs anti-narkotika-tjeneste). Og da FIFA-produksjonens kameramenn fikk beskjed om hva som foregikk, filmet de de angivelige narkotikasmuglerne i flere timer med TV-kameraet.

Semana hevder det var snakk om kokain med en verdi på opp mot 300 millioner dollar. Et europeisk kartell betalte 75 prosent av dette totalbeløpet i forskudd. Pengene skal ha blitt smuglet tilbake til Sør-Amerika med tilskuere fra Mexico og Panama. Den colombianske smugleren hadde dermed langt på vei gjort opp for den første lasten han mistet. Men narkotikapolitiet hadde fått med seg transaksjonen og ventet bare på det rette øyeblikket til å slå til, og takket være FIFAs TV-bilder klarte de å gjenkjenne smuglerne. Etter møtene under fotball-VM i Russland, reiste to nederlendere til Panama og ble smuglet inn til Colombia av gulfklanen. Der valgte de europeiske kjøperne bananselskapet som skulle frakte lasten til Europa, og 3. august hadde lasten kurs mot Rotterdam. Da bananskipet ankom den nederlandske havnebyen, ble de møtt av nederlandske og colombianske politistyrker, som beslagla 7,5 tonn med kokain og arresterte europeere fra til sammen 13 ulike nasjonaliteter.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler