Golf, Gourmet og Kultur

Finnes det en påstand som passer bedre in i golfverdenen enn denne, da?  For eksempel var det en god venn som forleden fortalte om sitt spill i de senere årene med ditto høyt hcp. Han hadde i sin tid vært nede på 11 i hcp, men etter diverse skader og tilsvarende opphold, havnet han med sitt offisielle spanske hcp, etter en halv menneskealder, på 26,6. Mentalt hadde han nå innstilt seg på et det var vel omkring der han måtte regne med å befinne seg i fremtiden.  

Og når kom fremtiden?

Vel, han skulle forleden være med i en konkurranse i en society her på kysten hvor han også er medlem, og hvor hans hcp var på 21,1 siden det ikke hadde blitt endret på flere år.   Vel, resultatet ble ikke så verst. Faktisk såpass at han neste gang han gikk ut tenkte at han skulle prøve å spille med hcp 18.  Og det gikk over all forventning, dét også..  Noe som i aller høyeste grad brakte ham inn en mental opplevelse helt i tråd med dagen bevingede ord.  Så nå er vi like spente som ham på hva som vil skje i de neste rundene, og kan bare ønske ham lykke til.  Kanskje vi skulle legge til at vi lar oppfordringen går videre til alle golfere. Noe mer å lære? Tja, vi skal ikke se bort fra at dette bekrefter våre tidlige påstander om at hcp-systemene gir oss feil fokus.  For tross alt så handler golfspillet om å gå enn runde på så få slag som mulig.  Med andre ord, å spille med tildelte slag gir feil fokus; for golf er 90 % konsentrasjon.  Altså, fremtiden er det neste slaget, og kun dette når man er ute på banen.  

Eksperter med og uten eget hode?

Som vanlig beveger vi oss fra golf og over på litt gourmet prat, og det er vitaminhysteriet vi skal litt innom.  Og som vanlig vil vi oppfordre til å tenke seg litt om.  Eller som en her i området pleier å si det at ”jeg er ikke ekspert, så jeg må bruke hodet”. De som var så heldige å se programmet om vitaminer på NRK for en tid siden, kan kanskje hoppe over til neste avsnitt; men til dere andre, start tankeprosessen. I utgangspunktet burde det å se på omsetningen av vitaminer i verden, gi et varsel.  Og når vi også fikk vite, ble i hvert fall fortalt at vitaminer blir ikke testet før de sendes ut på markedet. Vitaminer trenger vi, men i alle former og blandinger vi blir pådyttet slik i dag, burde som sagt få oss til å stoppe opp et øyeblikk, og så kanskje bruke hodet litt.  Og da er det innsiden vi snakker om.  For når vi ser på mye av reklamen og hører ”ekspertene”, kommer ordet ”doping” fort frem i pannen.  Så kanskje vi skulle gjengi noe vi skrev for mange år siden om mange av disse drikkene som skal være så bra/sunt å drikke for å øke innsatsen(?) når man spiller.  Altså: 

Bedre golfere med vidundereliksir, eller?

Det som fikk oss til å tenke på ord som eliksir som egentlig betyr «avkok», eller «Trolldomsbrygg» som det heter i Harry Potter-filmene, er alle disse «vidunderdrikkene» som skal i tillegg til alle mulige for ikke å si umulige egenskaper, nå også skal kunne gjøre oss til bedre golfere (sic-). Går vi litt inn i materien så ser vi at det finnes flere fabrikker fra flere land som produsere slike «sukkervann» med forskjellige smaker og ditto lukter.  Når vi tillater oss denne tilsynelatende nedlatende holdningen, skyldes dette ikke annet enn at vi har lest de konklusjoner man har blitt kjent med etter laboratorietester utført i Sverige. Ikke minst fordi de drikkene man har observert her i området, har sin opprinnelse i Sverige. Så i rask rekkefølge uten å ha nevnt navn og fabrikant, noterte vi oss konklusjonene i testene av ti slike drikker, og siden alle nordmenn mener å forstå svensk tar vi og titter litt på tre av testene i originalspråket; og vi kan forsikre våre lesere om at resten av testene går ut på det samme.

Test av Restore. Tillverkare: Glaceau (Coca-cola). Innehåll: B-vitamin och Kalium. Smak: Blandfrukt. Verkan: Kalium är ett mineralämne med betydelse för alla kroppens celler, särskilt för muskelcellerna, till exempel i hjärtat. B-vitaminer behövs för att muskler och nerver ska fungera normalt, för ämnesomsättningen och energiproduktionen. Omdöme smak: Intetsägande smak, påminner i alla fall inte om frukt. Omdöme verkan: Ät en banan om du vill ha i dig kalium. Den här drycken känns som en onödig omväg. B-vitamin finns i massor av livsmedel. Testa av Vitamin Well Care. Tillverkare: Vitamin Well. Innehåll: Bland annat B12, C, E, zink, biotin och folsyra. Smak: Röd grapefrukt. Verkan: Vitaminerna bidrar till god ämnesomsättning i kroppens celler. Biotin stärker hår, hud och naglar. Folsyra behövs för att kroppen ska kunna producera protein, för celldelningen, och för bildningen av röda blodkroppar. Folsyra är också viktig för fostrets utveckling och behövs redan från befruktningstillfället. Omdöme smak: Citron och lite metall. Inget vidare.  Omdöme verkan: B12 är braför veganer och folsyra för tjejer som vill bli eller är gravida. Biotin finns i nästan allt vi äter. Omdöme verkan: B12 är braför veganer och folsyra för tjejer som vill bli eller är gravida. Biotin finns i nästan allt vi äter.  Omdöme verkan: B12 är braför veganer och folsyra för tjejer som vill bli eller är gravida. Biotin finns i nästan allt vi äter.

Disse konklusjonene målt opp mot hva slike drikker koster kan jo få mange til å tro at golf er en «rikmannssport». Ikke minst fordi de rimeligste av disse drikkene koster rundt 24 kroner her i Spania for 50 cl, mens man for eksempel i Norge på bensinstasjoner og i kiosker må betale opp mot 50 kroner. Det blir mange bananer det”. Jammen godt at det er sundt å spille golf?         

Kvinner bedre enn menn?

Det var et spørsmål i mediene forleden, med bakgrunn i å håndtere flere saker på en gang Selvfølgelig er de det. Bare følg med når de preparerer og lager forskjellige måltider.  Men, er de i stand til å lede andre?  For eksempel menn? Selvfølgelig er de dét. De oppdro jo oss alle. Gjorde de ikke dét, da? Men, hva så med golf?  Vel, ser man på dagen topp kvinnelige spillere i verden, så er de fleste fra landene i Østen. Og det betyr?  Jo, at der er kvinnene vant til å gjøre som de får beskjed om. Er vi på tynn is nå? Sagt på en annen måte, mennene tror de er bedre enn de er, derfor blir resultatene ofte deretter.  Så i golf også er det forskjell på det å bli fortalt, og det å forstå.  Tror vi gir oss her – – -.

 

Med hilsen

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

Dum Vivimus Vivamus – (Mens vi lever, la oss leve).

Relaterte artikler