Golf, Gourmet og Kultur

Da ligger vi godt an når vi ler under spillet, dog kanskje litt oppgitt, over det siste slaget.  Men latter er latter, er det ikke det, da?  Vi satser på dét; for en dag på golfbanen kan aldri bli bortkastet.  Snarer tvert om er vel de fleste av oss enige om.  Så da kan det være godt å ha med seg ordtaket om at et godt utslag på det siste hullet, har reddet mang en golf-karriere.

Hva mye av golfen handler om?

Ukens bevingede ord er kanskje ikke det som gir oss det beste innblikket i dette, men dersom man bruker dette positivt, kommer man fort over på det som kanskje er viktigst; nemlig, det man på engelsk kaller ”course management”.  Det vil si man prøver å se for seg hvor ballen vil lande.  For ikke å si hvor man planlegger at ballen skal lande.  Hva finnes av hindringer man bør unngå etc..  Med andre ord, golf handler i om å unngå å gjøre feil.  Det bør man kanskje tenke over neste gang man står og skal dra til ballen med alt man har av krefter og de som ser på sier at ”jøss, se på han der; det ser ut som han tenker at her gjelder å ta i, i tilfellet han skulle treffe ballen”.  Kanskje på tide å la driveren få hvile litt?

Kutte ut trekøllene?

Vår venn Kristoffer fortalte oss at han gjorde et eksperiment i forrige måned.  Han la vekk driveren og fairwaykøllene, og spilte kun med en treer hybrid og jern fra 5 og oppover.  Resultatet var en andreplass og to førsteplasser.  Som han formulerte det ”at det er mye bedre å lande på fairway hver gang selv om utslaget er 20-30 meter kortere, enn å fly ute i rough’n og lete etter ballen”.  Tross alt så er det innspill og putting som er det som gir en golfer resultatene.  Det beste eksemplet vår venn kunne vise til å så måte, var en match hvor motstanderen slo 70 meter lenger enn ham med hver eneste køllen.

Tross dette holdt vår venn følge til og med hull 16 ved hjelp av gode innspill og putting, men tapte altså de to siste hulene ene og alene på grunn av ukonsentrert putting som var et resultat av at han hadde puttet så bra hele dagen at han til slutt trodde den gode puttingen kom av seg selv. Vi må få legge til at å kutte ut trekøllene står i sterk kontrast til alt snakket om dagen om justerbare drivere og alt det der, for det virker som man har glemt at reglene så vel som idégrunnlaget for selv spillet er at det er spillerens dyktighet og ikke utstyret som skal være avgjørende.  Vi har selv sett spillere med 4,5 i hcp som ikke har en eneste trekølle i bag’n. Hvor mange er det ikke for eksempel som har opplevd når de er med i konkurranser som ”tre køller og en putter” at de har spilt like bra eller bedre enn når de har alle køllene med seg?

Hvor spesielle er vi?

At vi nordmenn er spesielle er vel hevet over en hver tvil.  Det fikk vi erfare en del år siden da vi hadde invitert en japansk foretningsforbindelse til en middag i Annen Etasje på Hotel Continetal i Oslo.  Der hadde vi lovet ham en helst spesiell typisk norsk middag.

Altså ble det Gravlaks, Rensdyrstek og Multekrem.  Mer norsk kunne det ikke bli.  Da vi gode og mette var ferdige så japaneren på meg og sa at han håpet jeg ikke ville bli fornærmet, men han kunne fortelle at han på denne turen hadde vært i Helsinfors, Stockholm og nå sist i Oslo;  og alle stedene hadde han fått en typisk nasjonal middag.  Altså, Gravlaks, Rensdyrstek og Multekrem.  Å, så vi som er så spesielle.  Akkurat som når man hører nordmenn snakke om ”17th of may you know”.  Nå er det haugetall av nasjoner som feirer sin ”Konstitusjonsdag”, så det hadde kanskje vært bedre å fortelle om når og hvordan vi, i Norge. feirer vår ”Dia de  Constitución” – – -.

Konstitusjonsdagen, altså Día de Constitución her i Spania, markerer årsdagen for en folkeavstemning holdt i Spania 6. desember 1978. I denne folkeavstemningen ble en ny grunnlov godkjent.  Dette var et viktig skritt i Spanias overgang til å bli et konstitusjonelt monarki og demokrati.                     

Så hva gjør folk denne dagen?  På dagene før grunnlovsdagen har barn og unge ekstra leksjoner om Spanias historie, politikk og konstitusjon.  Hvert år inviteres et utvalg av videregående studenter til å lese konstitusjonen i det nedre hus i de parlamentariske bygningene i Madrid noen dager før 6. desember.  De parlamentariske bygningene er åpne for allmennheten i en eller to dager.  Et cocktailparty holdes i de parlamentariske bygningene den 6. desember.  Grunnlovsdagen er en rolig fridag for de fleste.  De tilbringer tid hjemme avslappende med familiemedlemmer eller nære venner.

Husker markeringen av 30 års dagen at det i la Vieja, eller la Vella som det heter på den katalanske dialekten mange benytter seg av der for å innbille hverandre at de har et språk de kaller for valenciano. Den kvelden stod skolebarna på scenen i forsamlingshuset og deklamerte samtlige ”kapitler” på både castellano og valenciano.  Må innrømme at det gjorde inntrykk.  Og når vi opplever hvordan vi feirer vår dag, så kanskje vi burde stoppe opp en dag også, og minne hverandre på om hva som står i vår konstitusjon.  

Og slutt på kosen på Fiesta de San Juan

St. Hans aften her i området, er ikke hva den en gang var.  Med en gang var, mener vi slik vi opplevde aftenen de første årene etter at vi bosatte oss her for 20 år siden.  Første gang vi var her, var for orden skyld, sommeren 1970, og vi kjøpte vår første bolig i 1986, bare for å understreke vår historiske tilhørighet til mye av det vi skriver om.  Og om golf så er det hvis vi ikke husker helt feil, i øyeblikket noe over 140 baner (hvorav 60 i Spania) i 37 land.

Nok om det.  De første årene som sagt, da satt familiene i fred og ro på strendene med hvert sitt (meget) lille bål og nød medbragt mat og drikke.  For en nytelse.  Men etter hvert ble dette ikke tillatt; og da mest på grunn av oppryddingen og vedlikeholdet neste morgen. Nei, i dag skal ”alle” til de større stedene med ditto bråk og spetakkel med høylydt musikkstøy og fyrverkeri.  Tenk dere om vi en dag fikk bestemmelser, her også, om at fyrverkeriet skal skytes opp lydløst.  Dét hadde vært noe det.  Ja, for det er vel selve det vi opplever med å se der oppe mot den mørke himmelen som er nytelsen, og ikke støyen.  Er det ikke dét, da?

Med hilsen

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

Dum Vivimus Vivamus – (Mens vi lever, la oss leve).

Relaterte artikler