BMW’S SPORTSBIL-HISTORIE

BMW Z1

Tyskland har alltid vært tidlig ute med forskning på ting de ville lansere. I begynelsen på 80 tallet dukket det opp ønsker om en to- seter sportsbil hos BMW fabrikken. Så til mølla med kornet, direktøren for BMW Teknik Gmbh, Ulrich Bez hadde overvåket et prosjekt som het Z 1. helt fra 1985. Da Ulrich Bez hadde planer om og slutte, overlot han prosjektet til en herremann ved navn Klaus Faust som lot designeren Harm Lagaay få frie hender. I 1985 hadde BMW’s styre gitt godkjenning for vidreutvikkling av BMW Teknisk’s første konseptbil. 1 år senere ble den første prototypen avslørt offentlig.

I 1987 ble BMW Z 1. avduket på Frankfurt Motorshow og året etter startet produksjonen. Den opprinelige prisen skulle ligge på 80.000 D.mark, men det viste seg å være forlite, så lista ble lagt på ca. 83.000 D.mark. BMW Z1. var i utgangspunktet en litt merkelig bil, den ble betegnet som 2-seter kabriolet eller roadster. Motoren var på 2,5 liter rett sekser med 168 hk og med 5 – trinns manuell girkasse. Bilen var meget liten, 3.92 lang, bredde 1.69, høyde 1.22,og veide bare 1.250 kg.

Det unike ved denne bilen var de spesielle dørene, de gikk ikke hverken ut eller opp, men ned i karosseriet. Vinduene kunne kjøres uavhengig selv om de trekker seg dersom døren senkes. Karosseriet var laget av plast og delt opp i mange deksler, dermed var det mulig og plukke vekk så mange deksler at bilen til slutt kunne ligne den amerikanske Pontiac Fiero. BMW foreslo at bileierne kunne få kjøpt komplette deksler i alle farger, slik at man kunne på en tid av ca 40 minutter bytte om alle dekslene, og dermed hadde man bilen i en annen farge. Ja, hva skal man si, kanskje smart… Bokstaven Z sto opprinnelig for » Zukunft » tysk for Fremtiden. Humoristiske tunger i Tyskland sa den lignet på en «Turnschuhe» (turnsko). Vel, vel, det var også en sammenligning…

BMW Z1 ble produsert fra mars 1989 til juni 1991 på fabrikken i Munchen. 8000 biler ble produsert og majoriteten 6443 ble solgt i Tyskland, resten ble fordelt mellom Italia og Frankrike. Alle de som skulle til Frankrike  måtte ha gule frontlykter. Det sies ar det skal være 3 stk. i Norge. Etterspørselen var enorm, BMW mottok bestilling på 3.500 biler faktisk før produksjonen hadde startet, men det ble senere avkreftet som en bløff isenesatt av spekulative investorer. Fabrikken hadde ikke kapasitet til å bygge mer enn 10-12 biler pr. dag. Utvendig kunne man få 6 ulike fargekombiasjoner og innvendig var det 4, de fleste var rød og gul eller sort og grønn. BMW Z1  hadde to filmopptredner, nemmelig «Wheeler Dealers» fra 2014 og en liten rolle i Jackie Chan filmen «Armor of God 11» Operasjon Condor.Etterfølgeren BMW Z3 ble produsert fra 1995-2002. Utvalget ble da 2 dørs Roadster og 2 dørs kupe’. Den hadde flere motortilbud avhengig av land og modellår, og ble levert med 5-trinns manuell kasse.

Det som var nytt her, var at bilen ble produsert i en liten by som het Greer, nærmere bestemt Spartanburg i South Carolina USA. På den fabrikken regjerte Burkhard Gøschel og designeren Joji Nagashima. Produksjonen startet i september 1995. Utviklingen av Z3 ble drevet på fritiden til en gruppe BMW ingeniører som gjorde alt mye mer robust enn det var på Z1.modellen.
Z3 Cupe’ ble avduket på 1997 motorshow i Frankfurt. Z3 var den første BMW modellen som ble produsert alene utenfor Tyskland. Nå kunne man velge i 6 ulike motortyper og både automat og manuell gir. BMW Z3 ble også laget i en James Bond versjon, den ble solgt for 35.000 dollar gjennom Neiman Marcus Julekatalog. Opplaget ble satt til 20 enheter, men ble senere økt til 100 stk. James Bond edition inkluderte en 007 plakett, 007 gulvmatter, fancy hjul og krom eksteriør trim. Fargen var «Atlanterhavblå» og beige skinninteriør. Den bilen dukket opp i filmen «GoldenEye». I 1999 ble det også laget en «Protogyp» med V-12  motor. Z3 ble også brukt som «pace car» i Motor Grand Prix.

BMW Z5 Prototype

Så kom BMW Z4, og her hadde de tekniske fremskritt så som elektroniske duppeditter og andre rariteter gjort sitt inntog. Større motorer og større priser preget Z4. Utgaven fra 2003-2009 ble laget i Spartanburg South Carolina og etter det ble produksjonen av andre utgaven flyttet tilbake til Tyskland, nærmere bestemt Regensburg. Tredje utgaven Z5. (2018) kommer med tøytak og bygges på samme plattform som Toyota Supra.

Det var litt om BMW’s sportsbil koleksjon.

Ha en fin dag !
Kjør pent.

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler