TUCKER – EN GENIAL FIASKO

1948 Tucker

En grå høstdag det herrens år 1903 ble Mr. Preston Thomas Tucker født. Barndomsbyen ble Capac i staten Michigan der han begynte tidlig og jobbe i en garasje og lærte fort å skru bil. Han viste seg å være en allsidig mann, etterhvert som tiden gikk jobbet han som kontorgutt hos Cadillac, senere skolerte han seg til politimann i Lincoln Park og samtidig litt jobb for Ford Motorcompany. Etter å ha tatt noen skoletimer på Cass Technial School i Detroit, ble han salgsmann først for Studebacker, så Stutz og Chrysler og til sist hos Pierce-
Arrow.

I 1932 traff han motordesigner Harry A. Miller. De dannet Miller Tucker Inc. Den første kontrakten deres ble med Henry Ford for å bygge race-cars. Tucker hadde i alle år en drøm i hodet sitt om å lage en bil selv. Mens andre verdenskrig raste formet han Tucker Coporation for å lage biler. Etter å ha sikret seg en gammel Dodge-fabrikk i syd Chicago, ble det satset alt for å få inn penger og kompanjonger til firmaet. Men han ble skuffet gang på gang, det var ingen som trodde på han. Tucker gav seg imidlertid ikke, han ville ha en prototyp ferdig til jul 1946. Etter kontakt med bildesigner Alex Tremulis brukte de 100 dager på den første prototypen. Den var komplett håndlaget og fikk navnet «Tin Goose», Car of Tomorrow.

1948 Tucker

19.juni 1947 stod han frem for pressen, selgere, og andre interessenter. Tiden som fulgte besto av store problemer med myndigheter, banker, innvestorer og kontrakter. Bilen Tucker var en finurlig skapning av oppfinnelser og sikkerhetsting, hør bare: 6-sylindret helikoptermotor på 335 c.i.d., comp 7:1, montert bak såkalt for hekkmotor. 2 porter Strømberg-forgasser med mekanisk pumpe, 6-volt batteri/coil med 12 volts tenningssystem. Det var også 4 trinns manuell girkasse. Prisen i 1948 var på hele 2.450 dollar, mye penger den gangen. Bilen veide 2 tonn og hadde toppfart på ca. 191 km/t. Den hadde også setebelte som standar og frontrute som spratt ut ved sammenstøt. Den var også prydet med 3 frontlys, med en på midten over grillen. Ryktet sier at tanken bak den tredje lykten var at om man møtte en Tucker om natten, skulle man ikke tro det var to motorsykler som kom imot.

52 eksemplarer ble laget i 1948, og det sies at 49 stk. eksisterer idag. De fleste står på museum i USA. Fabrikken ble slått konkurs 22.jan.1950 og solgt for 18 cent pr. dollar. Preston Tucker gav seg ikke han og flyttet til Brasil i 1951. Der startet han opp med et nytt bilprosjekt men ble syk og døde av lungekreft i 1956. Litt uoffisielt, det har versert et rykte at det finns et eksemplar i Alfas del Pi-området, så ser man en garasje med høyt gress foran døren kan man jo håpe…

Ha en fin dag!

Kjør pent.

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler