GOGGOMOBIL

1959 Goggomobil

Verdens mest vellykkede kjøretøy av sin type…

Det hele startet i 1860 med den tyske familien Glas. I byen Freising i Bayern Tyskland hadde Maurus Glas satset på en fabrikk som laget landbruksmaskiner. Han hadde ansatt 300 arbeidere og maskinene solgte meget bra.

Sønnen Andreas hadde reist rundt i verden og snappet opp mange ideer. Han gikk i sin fars fotspor og åpnet en annen landbruksmaskinfabrikk i den lille byen Pilsting utenfor Dingolting.Han var smart, den godeste Andreas, han bygde maskiner om vinteren og sommeren brukte han til å reise rundt med service på de solgte maskinene. Selskapet som het GLAS & LOHR vokste med rekordfart. 

Andreas Glas som sagt, hadde vokst opp sammen med produksjonen av landbruksmaskiner og hadde dermed fått teften av tekniske oppfinnelser. Som student hadde han møtt en kar ved navn Karl Dompert, og det vennskapet varte gjennom hele krigen. I 1948 begynte Karl Dompert å jobbe for Glas.

Da 1950 hadde passert, var Andreas en tur til Italia, nærmere bestemt Verona, der la han merke til det store antallet scootere som fylte gatene. Det fortalte han til sin venn Karl Dompert og de bestemte seg for å bygge en slik, og snart sto en prototype klar. Starten på produksjonen var våren 1951.De hadde også funnet et navn til scooteren og det var “ GOGGO “.

I 1954 ble ca. 47.000 scootere bygget, og den tyske sykkelen solgte stort i utlandet også. GLAS hadde lyktes, og scooter-produksjonen hadde oversteget landbruksmaskinene og de hadde blitt en forbrukerbilprodusent. Men det var et faktum at to-hjuls-fenomenet ikke kunne vare evig.

Sønnen Hans Glas hadde vokst opp og kommet på banen, og i 1953 var ønsket etter småbiler stort over hele verden. Hans Glas så dette og satte i gang en utvikling av et slikt kjøretøy. Det skulle ikke være en kopi av Messerschmitt eller Fulda Mobil, for han ville ha en ekte bil, og den skulle være en miniatyrversjon.

I 1954 hadde de laget flere prototyper og i 1955 kom den, den lille bilen som ble døpt for “GOGGOMOBIL”.

Suksessen til dette “vakre” kjøretøyet var så bra at det til tross for at det ble bygget 150 biler hver dag, så kunne etterspørselen etter denne bilen ikke dekkes. Sedanen hadde en 250 cc eller 300 cc som var en 2-sylindret to-takts motor. Etterhvert kom 400 cc og en cupe’ og en varebil. 

Byggelisensene gikk til Spania og sogar til Australia. I løpet av kort tid ble “Glas Goggomobil” verdens mest vellykkede kjøretøy av sin type. Den totale produksjonen ble på hele 280.000 eksemplarer.

At det sies at denne bilen er så vakker, er det vel delte meninger om, men der og da etter krigen var den kanskje hensiktsmessig. 

Det var faktisk tenkt at den skulle ha en frontdør a la ISO og BMW ISETTA, men det ble fort forkastet. Derimot fikk den de såkalte (kidnapperdørene) det var dører som ble åpnet fremover. Fabrikkene hadde lagt på seg og hadde etterhvert fått en stab på ca. 4000 ansatte, og inntektene var i perioden 1955-1959 firedoblet.

1955 GLAS GOGOMOBIL

I 1958 kom det et større kjøretøy, den såkalte “BIG GOGGOMOBIL”, den hadde en 700 cc firetaktsmotor og ble senere kalt for “GLAS ISAR”. Etterhvert hadde Andreas Glas og sjefdesigner Karl Dompert satt seg inn i klassen av større biler. Fra 1962 rullet Glas ut nye og større biler i raskt rekkefølge.

Men så kom året 1966 da salget hadde skrumpet en del, og hele Glas-kompaniet ble kjøpt opp av BMW, det var den 27. sept. 1966. Kontrakten ble signert av BMW-presidenten Gerhard Wilcke. I løpet av 1967 aviklet BMW gradvis alle GLAS-modellene og den 25.juni 1969 rullet den siste bilen av båndet.

En æra med GLAS sine Gogomobiler og Scootere var over. Litt senere døde seniorsjef Hans Glas i en alder av 79 år. Pressen skrev at det hadde vært et viktig kapittel av Tysk bilhistorie.

Ha en fin dag!

Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler