DE RÅESTE MERCEDESENE…

Alle kjenner til Mercedes-bilene, de finnes over hele verden i de mest bortgjømte krokene. Men allting har en start, eventyret Mercedes startet i 1900. Borsett fra en liten ide i 1885!

Selve Mercedes-Benz fabrikken ble etablert i 1926 i Stuttgart Tyskland. I 1900 hadde stifteren Gottlieb Daimler nettopp avgått med døden og navnet Mercedes ble ikke registrert som varemerke før i juni 1902. Men navnet dukket faktisk opp i 1900 på en bil fra Daimler som var laget av Wilhelm Mayback etter spesifikasjoner isenesatt av en mann ved navn Emil Jellineks, den hadde nykonstruert motor fra Daimler-Mercedes. Denne bilen fikk senere navnet Mercedes 35 HP.

Det var litt om starten, historien er alt for lang til å gjengi al4 som skjedde de kommende årene. Men la oss hoppe til de «RÅESTE» Mercedes som noen gang er laget. Det startet i 2003. Tyske Mercedes-Benz og Britiske McLaren Automotiv slo sammen hodene sine for å lage noe eksepsjonelt i bilverdenen. Bilen fikk navnet Mercedes-Benz SLR McLaren. Den ble produsert i Portsmouth og i McLaren Technology center i Woking, Surrey England. Det var en superbil av klasse, to-dørs Grand Tourer med 5.4 liters V8 motor, og bare 1760 kg, det skulle flytte på seg.

I de 6 påfølgende årene var det planlagt å lage 3500 eks. men etterspørselen ble mindre enn forventet så produksjonen stanset i 2009 som tidligere planlagt. Konkurentene til denne bilen på denne tiden var Aston Martin DBS, Chevrolet Corvette ZR1 og Ferrari GTB Fiorano. Stilen på denne bilen var tatt fra 1955 mod.Mercedes-Benz 300 SLR som var en racingbil i 50 årene og som igjen var basert på gatebilen 300 SL Gullwing, den med måkevinge dørene. Den siste gikk av båndet i 2007.

Etter det ble det laget 75 eks. av «SLR McLaren Sterling Moss 722» før det stanset for godt. Denne «Sterling Moss 722» utgaven var meget rå, hør bare her, 650 hestekrefter, toppfart 337 kmt som ble til seier på seier på de store løpene. Tallet «722» stod for start Nr. 722 som også stod for starttiden kl. 07.22.

Så i 2010 dukket SLS AMG opp, enda en av de råeste Mercedeser. Mercedes-Benz SLS AMG i variantene to-dørs cupe’ og cabriolet, med 6.208 liters V8 motor. Det var den første av denne type Mercedes som var laget av AMG som var en underavdeling og som erstattet den foregående SLR McLaren. Disse to modellene hadde tilfelles disse vingedørene, det vil si på SLR McLaren ble de kalt for sommerfugldører fordi de svingte opp og fremover, mens måkevingdørene bare svingte oppover. Bilen ble første gang presentert på bilmessen i Frankfurt am Main i 2009. I Tyskland og ellers i Europa kostet bilen 177.310 euro, mens i Norge måtte man ut med 3 milioner kroner. Bilen brukes også som «safety car» i Formel 1 løpene.

Mercedes-Benz planlegger også en elektrisk versjon av SLS. AMG, den skal ha 4 elektriske motorer på hvert hjul.

Dette var en «liten» rå historie fra bilverdenen…

Ha en fin dag!
Kjør pent.

Av: Terje Hagen

Relaterte artikler