Nær toppen?

Etter en ustabil start på 2018 har det globale aksjemarkedet steget med 0,5 % frem til 31. mai i år. Noen medier advarer om at ustabiliteten i aksjemarkedet vil vende tilbake, og nevner en rekke mulige utløsende årsaker. Jamie Dimon, konsernsjef i J.P. Morgan Chase, ser ifølge CNBC fortsatt oppside i verdensmarkedet, som for øvrig kan være det siste stadiet av det som kan bli historiens lengste vekstperiode. Hvis handelskonflikten mellom Kina og USA eskalerer til en fullverdig handelskrig, vil det slette mye av fremgangen markedet har opplevd den siste tiden, sa Dimon.

I tillegg har sentralbanker rundt om i verden begynt å avvikle flere av tiltakene som driver vekst i markedene, slik som reduksjonen i kvantitative lettelser. Den europeiske sentralbanken, samt flere andre internasjonale sentralbanker, har siden 2007 kjøpt statsobligasjoner for tusenvis av milliarder kroner for å pleie verdensøkonomien tilbake til robusthet. I tillegg er Dimon redd for at sentralbankene hever styringsrentene for fort, noe som kan ha en drastisk reverserende effekt på gevinster som til dags dato er realisert. Nevnes skal også geopolitisk spenning rundt Iran, noe som har påvirket forretningslivet i Europa, etter at en rekke store selskaper har trukket seg ut etter at USA kansellerte atomavtalen med Iran.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler