Bare en korreksjon

Donald Trump tvitret etter børsnedgangen i begynnelsen av februar:” – Da det ble rapportert gode nyheter i «gamle dager», brukte aksjemarkedet å gå opp. Når det rapporteres gode nyheter i dag, går aksjemarkedet ned, tvitrer Trump og la til: – Stort feilgrep, og vi har så mye gode (otte) nyheter om økonomien!” Påstanden er jo riktig, om enn klossete formulert. Børsene i USA gikk ned, mens fryktindeksen gikk opp. Dette fordi nye tall fortalte om rekordlav ledighet og økte lønninger, noe som naturlig henger sammen. Økte lønninger betyr større kjøpekraft, dvs større fare for overoppheting fordi etterspørselen øker i forhold til tilbudet, med det også inflasjonen.

Med økte priser, blir sentralbanken tvunget til å sette opp styringsrentene, kanskje raskere enn forventet. Økte renter gjør aksjer mindre attraktive i forhold til rentepapirer og investorer flytter penger. Effekten forsterkes av at det oppstår panikk. Flere frykter krakk og alle “vil ut av døra” samtidig. Et stort problem er robotene som faktisk står for mye av omsetningen. Når disse “løper løpsk” blir utslagene enda sterkere. De selger når de ser forsterket nedgang, og nedgangen blir enda sterkere. Ser man på de bakenforliggende forklaringene er det ingen spesiell grunn til krakk nå. En korreksjon er sunn og nødvendig. Kanskje 10 prosent ned over en tomåneders periode, men ingen halvering, som enkelte skriker om. Husk at det er noen som ønsker et kjempekrakk, nettopp for å komme til billige aksjer.

AV: TOM BJØRNØ

 

Relaterte artikler