Anbefaler fastrentelån

Spanias økonomiminister Roman Escolano tar ingen sjanser når det gjelder ECB (Den europeiske sentralbanken) og framtidig rentepolitikk, en politikk som er avgjørende for folks  kostnader på boliglånet.  Roman Escolano sier han i ferd med å ordne for seg selv et fastrentelån for å låse inn billige lånekostnader så lenge som mulig. «Jeg vil etterlyse forsiktighet og forsiktighet med å tildele boliglån med flytende rente, med hensyn til at vi er på et historisk lavt nivå,» sa Escolano i et radiointervju med RNE. Med de priser som er  nå, er den eneste veien opp, la han til.

I Spania, en nasjon med eiendomsbesittere, er de fleste boliglån flytende og knyttet til den 12-måneders euro-interbankbanen som er kjent som Euribor. Den europeiske sentralbanks løse pengepolitikk har sendt kursen, som toppet 5 prosent for ti år siden, under null, og spart huseiere for hundrevis av euro på sine månedlige boliglånsavdrag. Med tanke på at ECB forventet å redusere stimulansen senere i år og øke rentene i 2019, kan lånetakerne ikke lenger regne med slike billige vilkår for tilbakebetaling av boliglån.

Spanske familier står fortsatt med over 500 milliarder euro i utestående boliglån – arven etter boligboblen som bristet i 2008, og drev landet til en finansiell krise som tvang regjeringen til å søke en europeisk bank-bailout. Mens det ikke er tegn på noen ny boligboom nå, betyr utsiktene til høyere lånekostnader at huskjøpene burde ta vare på sjansen for å skaffe seg fastrentelån, sa Escolano. «Dette er en av de viktigste beslutningene som noen gjør i livet sitt fra et økonomisk synspunkt,» sa Escolano. «Det er en beslutning som påvirker deg i mange år, og nettopp derfor vil jeg oppfordre forsiktighet.»

Relaterte artikler