TORDENFUGLEN

Ford Thunderbird er en kjent gjenganger i Amerikansk bilindustri. T-Birden med kjælenavn som «The Burnett» eller «Burnetti» var et navn som ble brukt mye på 50- tallet. Grunnen var at sjefsdesigneren til Ford Motor-kompani het på den tiden William E. Burnett. Han gikk rundt sammen med Fords general manager som den gangen var Lewis Crusoe og tumlet med tanke på og lage en spesiell og luksuriøs liten to-seter. Det skal ikke stikkes under en stol at ideen spiret i takt med synet av General Motors Corvette som stod ferdig i 1953. Det tok teamet til William Burnett to år å få frem den første Thunderbirden. I 1955 kom den første og alt i alt ble det laget 11 generasjoner av bilen. Den første ble som sagt den lille to-seteren i årene 1955-1956-1957.

1955-modellen kom i salg 22 okt. 1954 og faktisk overgikk den salget av Corvette. De hadde tanke om å selge ca.10, 000 eks, men de klarte faktisk holde tritt med etterspørselen og solgte 16.155 i 1955. I 1956 var salget 15.631 og i 1957 tok det hele av og de solgte 21.380 eks. Disse bilene ble også levert med V.8 motorer på henholdsvis 292 c.i.d og 312 c.i.d.  Altså en meget rask bil. Alle var kabrioleter eller hadde Hard Top til å ta av.

I 1958 ble alle Amerikanske biler store, meget store, og med vekt på rundt 2000 kg.  Den vanlige amerikaneren ville ha stor bil og Mr. Burnett og daværende salgssjef Lew Smead innså dette. Derfor ble det bare 3 år med den lille to-seteren som også etterhvert har fått tilnavnet » Early Birds». «Early Birds» (55-56-57) har blitt et gedigent samlerobjekt etterhvert, klubber over hele verden med navn som Classic T-Birds dukket opp over alt. Og prisene har steget i takt med årene.

Det viste seg å være smart av Ford-konsernet å gjøre Thunderbirden stor og eksklusiv i konkuranse med de andre fabrikkene. De fleste spesielle amerikanske biler har jo hatt en eller annen filmrolle som har hjulpet på salgstallene. F.eks, husker man klassikerfilmen «Thelma & Louise» fra 1991, de kjørte en 1966 Thunderbird Conv. Salget føk rett til værs etter filmpremieren.

De kommende år frem til 1997 skulle Thunderbird være store luksusbiler og de ble en salgsukse opp gjennom årene. Men på 80-tallet skulle alle biler krympes og ikke bruke mye bensin, en forandring som skulle gjelde hele verdens bilindustri. Den 4.sept. 1997. rullet den siste ordinære Thunderbird av samlebåndet i Lorain Ohio. Så i 2002 ble det laget en såkalt «Retro Bird» , helt moderne men med  aning av gamle former. Ikke veldig populær, men ble laget i 3 år.

Dette var en liten fuglehistorie…

Ha en fin dag!

Kjør pent.

Relaterte artikler