PININFARINA SPA

Pininfarina, lyder det kjent? Det bør det gjøre for bilfolket.

Det er idag ett flernasjonalt industridesignerselskap. Historien bak det hele startet på begynnelsen av 1920 årene. Giovanni Battista «Pinin» Farina ble født i 1893 i byen Cortanzia d’asti utenfor Torino i Italia. Han var nr.10 av 11 barn og var ikke store babyen og ble ikke særlig stor med årene heller, det stoppet på 1,50 meter. Det gjorde at han fikk tilnavnet «Pinin» som betyr ( den minste ) på det lokale språket. I oppveksten jobbet han sammen med sin bror i karrosseriverkstedet. På 20 tallet ble han kjent med Henry Ford som tilbød han jobb, men han avslo det. Han sluttet hos broren i 1928.

Battista hadde hodet fullt av ideer om hvordan en bil skulle se ut utenpå og året 1930 gikk han solo og startet Societa Anonima Carrozzeria Pinin Farina. Hans navn gikk rett til himmels verden over. Folk hadde ikke sett slike former på noe kjøretøy før. Battista startet å arbeide for Ferrari i 1952, enda mer kjent ble han etter det. I 1961 overlot han ledelsen av designerbyrået til sin sønn Sergio og svigersønn, som også byttet navnet til Battista Pininfarina. Svigersønnen arbeidet i firmaet helt til 1994. Battista døde i april 1966. Titlene hans var da Grunder-designer-racefører.

En Alfa Romeo Duetto skal være en av hans siste design, den ble vist på Genevemessen i 1966 en måned før han døde. Nevøen hans som het Giuseppe Farina var racerfører, også han døde i 1966. Etter det overtok sønnen Sergio som styreformann, og nå for tiden er det er det barnebarnet Andrea Pininfarina som styrer. I alle disse årene har Pininfarina hatt oppdrag for en mengde store bilmerker f.eks: Nash-Ferrari-Cadillac-Peugeot-Alfa Romeo-Fiat-Jaguar-Volvo og Lancia.

Kontakten med amerikanske Nash-Motors etter krigens slutt var for å si det mildt, bensin på bålet. Pininfarina designet sportsbilen Nash-Healey som ble bygget på Pininfarinas fabrikk i Torino i årene 1952-1954. Avtalen mellom Nash Motors og Pininfarina førte til stor produksjon. Som man alltid vet, en fot innenfor USA da blir det gull.

På slutten av 80 tallet designet Pininfarina også en modell for General Motors, nemlig Cadillac Allante’ som ble produsert i USA og satt sammen i Torino. Volvo C70 som også er designet av dem ble lansert i 2006, bygd av Pininfarina Sverige AB som er et selskap eid av Pininfarina og Volvo Cars i en 60/40 deling. Selskapet ligger i Uddevalla Sverige. Om du har en moderne bil idag, maken til din nabo, men den ser litt annerledes ut kan du titte litt nøyere så ser du Pininfarina-logoen.

Battistas siste design føre sin død i 1966 var en Cicitalia 202 GT. Den ble umiddelbart donert og utstilt på Museum of modern Art i New York. Pris på en slik bil idag ca.1 million dollar…

Ha en fin dag !

Kjør pent.

Relaterte artikler