DE MYSTISKE FORD FX

Etter at andre verdenskrig var over startet en annen krig, nemlig bilfabrikantenes streben etter å lage fremtidens bil. Vi snakker om USA og ord som «konseptbil». Det ble det reneste rotterace i tiden fremover og alle de store amerikanske bilfabrikkenes designere ble pisket til tegnebordet. Det var Ford Motorkompani, Chrysler konsernet og General Motors som var på hugget.

Ford FX-Atmos (Foto: Bettmann)

Flere andre mindre fabrikker så også sitt snitt til å henge på. I kappløpet som fulgte fikk alle designere fritt frem med alle ideer om hva som skulle rulle på 4 hjul. Ordet «Consept Cars» skulle altså forestille futuriske operative prototyper som skulle skyve fantasiens grenser langt ut i “rommet“ når det gjalt å fange fremtidige kjøpere. Den såkalte morgendagens bil skulle altså se dagens lys med ny teknologi og nye stilelementer. Man var inne i 50-årene og det skal ikke stikkes under en stol at interessen for romfart hadde gjort sitt inntog rundt i verden. Da var det jo ganske enkelt for designerne å kaste seg på science fiction-ideene og prøve å gjengi dette på bilen.

Siden 1800-tallet hadde det jo vært fornyinger på dette feltet, både for Ford og Mercedes og andre, men ikke i denne skalaen. Kan nevne at den første såkalte «Consept Car» så faktisk dagens lys i 1937, det var «Buick Y-Job» laget av General Motors. Den hadde allerede skjulte lykter, innfelte dørhåndtak og annet smågodt.

Den første «prototypen» til Ford  kom i 1954. Det var Fords stilregissør George H. Walker som sto bak denne bilen som bare manglet vinger for å kunne fly. Navnet på det denne herligheten var «FORD FX-ATMOS». Fx sto for Future experimental. Aerodynamikk var nøkkelordet på disse bilene fra 50-tallet, det dreide seg om pastellfarger, glasskuppeltak, rakettlykter og radioantenner som så ut som strikkepinner.

Selve bilen var laget av glassfiber (som nåtidens Corvette ) og var 5,60 m lang. Det var ingen ratt men et par pinner som kunne minne om joy-stick, de var plassert i sjåførens midtsete pluss en radarskjerm innfeldt i dashbordet. Ryktene som verserte var at denne bilen skulle drives frem av en atommotor. Det amerikanske magasinet «Meckanix» klasket til på forsiden med ATOMIC CAR IS COMING.

I 1955 kom den neste fra Ford, det var den mystiske “Ford Mystere“ fra 1955. Denne bilen hadde også en voldsom “Sciense Fictien “ utseende, det var et jet-science fictionaktig  preg over denne. Det var også planlagt at den skulle drives frem av en jet motor.

Ford Mystere. (Foto: Bettmann)

Vindusseksjonen og taket var som en jet-fly cockpit, det var hengslet i bakkant hvor den gikk opp i ca, 70º, og siden vinduene ikke kunne gå ned hadde man et stort luftinntak over ruta for å få inn luft. Rattet kunne man flytte frem og tilbake mellom de to frontsetene slik at om du var trøtt av å kjøre dyttet man det over til pasasjerene. Ser man på bildet kan man tydelig se knekken på dørene som skulle vise seg igjen på 1955-1956 Ford Fairlane den vanlige bilen.

Alle disse prototypbilene hadde finesser som kom tilbake på de vanlige bilene senere med årene, og det var jo litt av hensikten. De fleste av disse konseptbilene ble hugget opp etterhvert men de som ble spart er fortrinsvis på museer. Noen rike kjendiser har klart å få tak i flere av de  og de er som kjent verdt en formue. Man kan også se en og annen hos de store bilsamlerne rundt om i verden, men de er så sjeldne at det er ikke noe man løper rundt og kjøper….

Ha en fin dag ! Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler