CHRYSLERS TURBINBIL

George Huebner og Bud Mann var kjente ingeniørnavn på 30-tallet i USA. De to hadde flere år bak seg i Chrysler- konsernet og var vel ansette der. Med den goodwillen i lomma var det fritt frem for ideen om en turbinbil.

Chrysler Turbine på Canadian International AutoShow. (Foto: David Cooper/Toronto Star via Getty Images)

De godeste herrene gumlet på denne ideen i 10 år og etter at andre verdenskrig var over satte de igang med dette konseptet. Dette skulle kreve en stor kapitalsum og den ble da innvilget av Chryslerkonsernet. Prosjektet var meget hemmelig og forskerteamet som fikk jobben med turbinen søkte også hjelp av den kjente ingeniøren Sam B. Williams.

Selv om  hemmeligheten var stor, var det også noe andre som lekte med tanken om turbin bil, nemmelig General Motors og faktisk engelske Rover. Hovedideen hadde basis i det at en slik motor hadde færre beveglige deler og kunne kjøres på en rekke andre drivstoffer. De vanligste utfordringene som møtte ingeniørene var ting som oppvarming og avkjøling og selvfølgelig utslipp av eksos. For å sammenligne en turbinmotor og en vanlig konvensjonell stempelmotor så hadde turbinmotoren 20% færre deler og den veide ca. 200 kg mindre.

Chrysler Turbine 1963 (Foto: REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho via Getty Images)

I 1954 slapp Chrysler konsernet nyheten om turbinmotoren, da med en prototype av Plymouth Belvedere. Det foregikk på Chelsea testbane i Michigan hvor det var møtt opp over 500 reportere. To år etterpå testet Chrysler en annen Plymouth med å kjøre fra New York til Los Angeles, en strekkning på nesten 500 mil. Kjøreturen gikk fint den, de hadde bare to mindre reperasjoner på turen (ingen var motorrelaterte). Den suksessen gjorde at Chrysler økte størelsen på turbin programmet, og fyttet det etterhvert fra Highland Park, Michigan til det store anlegget i Greenfield Road i Detroit. Etter alt dette begynte gutta å få store patentsøknader på ting, det er jo slik det er i USA.

Innvending en Chrysler Turbine fra 1963. Foto: REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho via Getty Images

I 1961 ble Chryslers regnskapsfører opphøyet til president, det var Lynn Townsend. Så avduket Chrysler sin tredjgenerasjons turbinmotor, den het CR2A, og den ble offisielt kåret. Den utvikklet ca, 140 hestekrefter og senket akselerasjonstiden med 1, 5 sekunder, og veide bare 450 kg, 68 kg. mindre enn en stempelmotor.

Denne motoren produserte sin egen gass. Man kunne opperere med for ek.s diesel, blyfri bensin, jet drivstoff og parafin. Designeren Elwood Engel som forøvrig kom fra Ford, sa også at den kunne brenne uvanlige ting som ovnolje, parfyme, peanøtt og soja olje. Den mexikanske presidenten Adolfo Lopez Mateos kjørte en av bilene på ren Tequila etter at Chryslers ingeniør sa at det lot seg gjøre.  

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler