Sov godt i augustnatten

Vi gjør klar for august, normalt den varmeste måneden i Spania. I tillegg er den preget av fuktig luft, og en får den ekle, klamme følelsen av at huden ikke kan puste ordentlig. August kan være slitsom, spesielt ettersom man også får problemer med å sove godt om natten.  Når soverommet er varmt og du i tillegg sover med noe over deg, kan det fort bli varmere enn idealtemperaturen. Og dette forstyrrer søvnen. Kroppen prioriterer oppvåkning for å kompensere for ekstreme temperaturer.  Dette gjelder spesielt under REM-søvn – også kalt drømmesøvn, samt dyp søvn, hvilket ofte betyr at du våkner mange ganger i løpet av natten og føler deg alt annet enn uthvilt når frokosten er klar.  

Noen tips: Ikke sov med aircondition. Luften blir for tørr, og du får lett problemer med luftveiene. Mange opplever også mageproblemer dersom kaldluften treffer direkte på huden.  La den heller stå på en time før du legger deg. Det beste er å ha på aircondition i stuen og sove med dørene åpne. Et annet alternativ er såkalte mobile personlige airconditionbokser. De sørger for at rommet nedkjøles 8-10 grader, og dessuten bruker den vann som «drivstoff». Dermed blir heller ikke luften veldig tørr. Da får du i hvert fall den viktige innsovingsfasen i fred.

De fleste foretrekker et mørkt rom. Når solen står opp i 5-6 tiden er det ikke alle som er klar for å følge den. Du kan også lindre den varme følelsen med en vifte, men den bråker gjerne. Har du persienner, ha dem nede hele dagen på soverommet. Sollyset varmer opp rommet. Har du ikke persienner, kan du kjøpe en varmereflekterende folie. Den slipper inn lys, men holder varmen ute.  Hvis temperaturen er høyere ute enn inne, er det lurt å unngå å la vinduene stå oppe hele dagen. Du bør åpne dører og vinduer tidlig om morgenen da det minst varmt ute.  

Du kan også prøve å kjøle ned kroppen før du legger deg til å sove. Ta en kald dusj før sengetid. Selv om springvannet i Spania ikke er særlig kaldt i august, er det likevel mer forfriskende enn å hoppe i bassenget med minimum 30 grader før du legger deg. Best effekt får du om du fyller badekaret med «kaldt» vann.  De fleste foretrekker å sove med noe over seg, men selv lette sommerdyner blir for varme når temperaturen på soverommet nærmer seg 30 grader.  Sov med bare dynetrekk eller laken hvis det blir for varmt. Du kan også putte lakenet eller putetrekket i fryseren først for en god men kortvarig kjøleeffekt. Føttene bør du imidlertid ikke ta i isbad – det kan nemlig gi motsatt effekt:  Hvis føttene blir kalde vil kjernekroppstemperaturen gå opp. Å fryse på beina er således ugunstig for søvnen. Det blir samme effekten som iskald drikke. Kroppen kompenserer med å skru opp varmen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler