Om HIV og HPV

I følge Microsoft-grunderen Bill Gates, skal president Trump ha spurt ham om forskjellen mellom HIV (Humant immunsviktvirus) og HPV (Humant papillomavirus), noe som ga media, blant annet VG, enda en grunn til å latterliggjøre Trump. Vi siterer fra VG: (HPV er som kjent en seksuelt overførbar infeksjon som i noen tilfeller kan føre til blant annet livmorhalskreft mens HIV er viruset som fører til AIDS.)   Dette er en påstand som ikke helt «holder vann».  HPV er i hovedsak ikke er kjent  som en seksuelt overførbar infeksjon. Det finnes  omlag 120 forskjellig HPV-typer. Alt fra vorter på fingrene/tærne hos en 4åring, til genitalvorter hos voksne.

HPV-infeksjon er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig. Det er beregnet at opptil 80 prosent av alle voksne mennesker en eller annen gang har vært smittet av dette viruset. Infeksjonen går over av seg selv i løpet av to år hos 90 prosent.  Det er kun typene  16 og 18 som KAN gir livmorhalskreft.  I 2009 ble vaksinasjon mot HPV-infeksjon tatt med i barnevaksinasjonsprogrammet, og tilbys alle jenter i 7. klasse og fra høsten 2018 også gutter. Vaksinen beskytter mot HPV-typene 16 og 18, som medfører 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft. Vaksinen som benyttes i programmet, beskytter ikke mot kjønnsvorter (HPV type 6 og 11). Fra 1. november 2016 får også kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis opphentingsvaksine. Tilbudet vil vare ut 2018.  

Det er heller ikke automatisk at HIV vil føre til AIDS. Mange har HIV uten å få AIDS. Man kan være smittet med hiv (være hiv-positiv) i mange år uten å få aids. Uten medisinsk behandling går det i gjennomsnitt 8 år fra smitten til utvikling av de alvorlige følgesykdommene. Gjennomsnittet dekker over store forskjeller, da noen smittede utvikler aids allerede 2-3 år etter smitten, mens andre   er uten symptomer selv 15 år etter smitten. Når en hiv-smittet person får behandling mot hiv, kan sykdommen i de fleste tilfeller holdes i ro, så det ikke utvikles aids. Smitten går via blod eller sæd. Man kan bli smittet med hiv ved å ha ubeskyttet sex med en hiv-smittet person som ikke er under velfungerende medisinsk behandling.

Risikoen for å bli smittet eller smitte andre er størst ved ubeskyttet analsex, litt mindre ved vanlig samleie og liten ved oralsex. Hvis man har sår på kjønnsorganene på grunn av andre sykdommer (f.eks. herpessår eller andre kjønnssykdommer) øker risikoen for smitte.  Stoffmisbrukere kan bli smittet ved å dele nål eller sprøyte med en hiv-smittet. Hiv kan ikke smitte ved vanlig kroppskontakt eller ved bruk av felles gjenstander som er i berøring med kroppen, som drikkeglass, spisebestikk, toalett etc. Spytt regnes ikke som smitteførende. Spytt kan saktens inneholde HIV-virus, men fordi spytt også inneholder hemmende faktorer på viruset, regnes derfor ikke kyssing som smittefarlig.

Relaterte artikler