JIM REEVES – “GENTLEMAN JIM”

Navn:  JAMES TRAVIS REEVES

Født: 20. AUG. 1923, TEXAS, USA

DØD:  31. JULI 1964, NASHVILL

YRKE:  SANGER, LÅTSKRIVER

SJANGER: COUNTRY, GOSPEL

PLATESELSKAP: RCA-RECORDS


Da var det på tide å børste støvet av en legende som alle nordmenn kjenner. En høstdag i 1923 ble Jim Reeves født i byen Galloway i Texas. Han var ett av 9 barn.

Faren døde da Jim var bare 10 mnd.gammel og dermed ble moren tvunget til å bli bonde og oppdra ungene.

Jim var tidlig interessert i musikk og i en alder av bare 5 år fikk han sin første gitar. En dag hørte han en Jimmi Rodgers-plate gjennom sin eldre bror, og fra det øyeblikket var Jim Reeves hektet på countrymusikk.

Da han var blitt 12 år, hadde han allerede vist seg frem på et radioprogram i Shreveport i Los Angeles.

Men det var ikke bare musikk Jim var opptatt av på den tiden, han var også en talentfull idrettsutøver. I tenårene hadde han bestemt seg for å få en kariere som baseballspiller.

Det endte med at han spilte i semiproffesjonal liga og følgende signerte han en kontrakt med St. Louis Cardinals i 1944. I tre år var han med, før han skadet ankelen stygt og dermed var sjansene ødelagt for en atletisk kariere.

Hele denne tiden hadde han også vært rundt og sunget som solo-artist og som frontmann for Moon Mulligans Band.

I begynnelsen av 50-tallet jobbet Jim som Diskjockey og nyhetsskriver for KSIG Radiostasjon i Gladewater i Texas. I 1952 ble han vert for den populære radiostasjonen Lousiana Hayride. Country-legenden Hank Williams deltok der, og under et show var Hank så bedugget av alkohol at han ble tatt av scenen og erstattet med Jim Reeves. Jims opptreden ble så godt mottatt at Abott Records kastet seg over ham og gav han en rekordkontrakt.

Jim Reeves’ første singel for Abott Records var Mexican Joe, og den klatret raskt til nr. 1 på listene våren 1953, og lå på toppen i hele 9 uker. Den neste kom umiddelbart, og den kjenner vi , det var låten Bimbo.

I 1954 og 1955 hadde han 4 andre hit-singler. Da dukket den store opp, nemlig RCA-Records og de signerte han en langsiktig kontrakt i 1955.Samme år kom Jim Reeves til Grand Ole Opry, og etter det utviklet han seg til superstjerne. På grunn av hans myke sang og hans utstråling fikk han fort tilnavnet «Gentleman Jim».

Etterhvert klarte han å lage en bemerkelsesverdig stripe av 40 hit-singler, hvorav de fleste lå på 10 på topp-listene. Mange av disse låtene hadde fått en sjanger av country-pop. På denne tiden herjet storheter som Frank Sinatra og Bing Crosby og Jim la merke til hvordan de var kledd, så han byttet ut cowboy klærne til fordel for dress.

På slutten av 50 tallet og begynnelsen av 60 stod de store hitsene i kø, hør bare her: Four Walls, Anna Marie, Blue Boy og Billy Bayou, og vi må ikke glemme (landeplagene) som jeg pleier å si nemlig Adios Amigo og Welcome To My World. Jim’s viktigste kilde til sin suksess, var alle disse balladene han fremførte. Han var en stor stjerne, ikke bare i USA, men over hele verden.

Men så skjedde det som ikke skulle skje, Jim Reeves hadde tatt flysertifikat og det skulle dessverre bli hans skjebne. 31 juli 1964 skulle Jim og hans leder Dean Manuel ut å fly en tur utenfor Nashville, det endte med katastrofe. Det tok 2 dager før de fant vraket og de var døde begge to. Begge ble begravet i hjemstaten Texas.

Populariteten for Jim Reeves bare økte etter hans død, og salget av plater føk i været. Faktisk så var det ikke et år mellom 1970 og 1984 der det ikke var en Jim Reeves singel på topp-listene. Jim Reeves ble introdusert i Country Music Hall Of Fame i 1967.

To år senere startet Academy of Country Music Jim Reeves Memorial Award.

Minnene om en stor stjerne vil aldri dø.

Ha en fin dag! 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler