En juvel nær deg: Sierra Helada

Sierra Helada  (på  valenciansk:  Serra Gelada) har vært blant naturparkene i Valencia-regionen siden 11. mars 2005. Den er formet av en imponerende opphøyning, der den stiger brått fra Benidorms og Alfaz del Pis slettelandskap. 

Fjellkjeden er preget av sin asymmetriske profil, som er tydelig i hele sin seks kilometers lengde. Det høyeste punktet er Alto del Gobernador i en høyde på 430 meter hvor antennene tårner mot himmelen  og på den populære turruten fra Benidorm til Albir eller motsatt, opplever du en  spektakulær kystfront med klipper på over 300 meters høyde og et område som  utvilsomt  huser en vegetasjon av eksepsjonell verdi. I tillegg deler Sierra Helada ulike botaniske særtrekk med sin nabo Peñón de Ifach (Calpeklippen). De mange arter av fisk, krepsdyr og andre hvirvelløse dyr som i disse miljøene finner seg til rette, betyr at det sammen med deres naturlige verdi også er en ubestridelig økonomisk interesse på grunn av deres natur som fiskeressurs.

Den største uniktheten i området skyldes sannsynligvis det faktum at disse eksepsjonelle naturlige forholdene oppstår i et svært travelt  turistmiljø. Derfor er naturparken ideell for å oppnå målene i overenstemmelse med erklæringen av denne parken, med utgangspunkt i behovet for å balansere den sosioøkonomiske utviklingen med bevaring av naturressursene og verdiene til de naturlige rom. Sierra Helada er unik og har et besøk pr år som langt  overskrider alle parker i Valencias fellesskap, inkludert flere nasjonalparker.

Opprinnelsen, både fjellkjeden og Mitjana-øyene og Benidorm-øya, er tektonisk, sannsynligvis fra begynnelsen av Pliocene (en geologisk tidsskala som strekker seg fra 5.333 million til 2.58 millioner år f.Kr). Klippen er dannet av materialer med forskjellig motstand mot erosjon, som kalkholdige sandstener og kalkarenitter, og mer motstandsdyktige eller mer eroderbare marls (stein av kalsiumkarbonat). Dette gir klippen dette karakteristiske utseende.  Legg også merke til hulene av karstisk opprinnelse som åpner opp langs fjellkjeden, blant annet  grotten ved El Faro (fyret i Albir), som nylig er utforsket og der man fant  stalaktitter og stalagmitter. 

Sierra Helada utgjør en enklave med et stort utvalg av flora og med et enestående utvalg  av vegetabilske arter av stor interesse, mange av dem beskyttet av gjeldende lovgivning som vedrører truede arter.   I havmiljøet er Posidonia og Cymodocea-prairiene spesielt relevante.  Sierra Helada   betraktes som den andre av betydning av spesielle typer fugler i Valenciaregionen, etter øygruppen på Columbretes-øyene. De mest interessante sjøfuglartene er havsvalen (paíño europeo), moñúdo-skarven og  havmåken Gaviota de Audouin. Men også rovfugler er   relevante, som for eksempel fregnefalken med en topphastighet på rundt 300 km/t når den angriper et bytte.

Den som ennå ikke har tatt turen over dette fantastiske fjellet, bør gjøre det når det ikke er for varmt. På avstand ser denne turen ut til å være en grei sak, men det synes som man aldri når siste fjellskråning. Noen mener faktisk at turen opp til  Puig Campana er enklere. Ta med godt med drikke og gjerne litt innpakket energi. En turstokk er også fin støtte i ulendt terreng. Turen står forøvrig godt beskrevet i vår eminente turbok «70 fjellturer på Costa Blanca», som blant annet selges på Pavarotti i Albir og den norske Bokhandelen.  For den turinteresserte er denne boken det beste hjelpemiddel man kan ha i sekken.

AV: TOM BJRØNØ

 

Relaterte artikler