Creedence Clearwater Revival

Medlemmer: John Cameron Fogerty, Tom Fogerty, Doug Clifford og Stuart Coo

Sted: El Cerrito

Periode: 1967-1972

Sjanger: Rock, Swamp Rock

I 1959 ble staten California kjent med ett nytt band som herjet området. Bandet besto av 4 ungdommer som tok småjobber rundt omkring i de vestlige statene i Nord Amerika, spesielt i California.
Navnet på gruppa var «The Blue Velvet». Foregangsmennene var John Fogerty (f.28.mai.1945) og Tom Fogerty (f. 9.nov.1941). De fikk med seg Stuart Cook på bassgitar og Doug Clifford på trommer.

I 1964 fikk de kontrakt med Fantasy Records og da byttet de navn på bandet til «The Golliwogs». I samme omgang fikk plateselskapet ny eier, en mann ved navn Saul Zaentz og han gikk inn for at bandet måtte endre stil fra popband til rockeband, altså en blanding av blues og countrymusikk. Alle singlene de spilte inn på den tiden ble etterhvert lagt inn på samle LP som het «The Golliwogs», og ble utgitt i 1975, men uten noen spesiell suksess.

Deretter skiftet de navn igjen, det var i 1967 og denne gangen til «Creedence Clearwater Revival». John Fogerty hadde rykte på seg som god låtskriver og populariteten lot ikke vente på seg. Sjangeren de la seg på var  en rotekte rock’n roll med et sørstatspreg, selv om de var født og oppvokst i California. Man kan kalle sjangeren en slags «Swamp Rock» (Sump rock).

I 1968 kom gjennombruddet med en låt som vi kjenner godt, nemlig «Suzie Q», den ble godt mottatt rundt om i verden, og den ble fulgt opp av albumet «Creedence Clearwater Revival». Senere samme år kom det store verdensomspennende gjennombruddet med album nr. 2. nemlig «Bayou Contry» og singelen «Proud Mary». «Proud Mary» er vel en låt de fleste nordmenn har gått å nynnet på opp gjennom årene, det samme med «Born on the Bayou». De låtene svinger det av, jeg jobbet en tid som Dj. i et discotek på den tiden, og når det var lav temperatur og lite folk på dansegulvet var de bare slenge på en plate med Creedence, da ble det fult med en gang, det var ikke til å unngå at man fikk rykninger i rocke-beina.

Musikken til Creedence skilte seg sterkt ut fra den psykedeliske trenden som var på kloden den tiden og ble raskt en av de mest populære gruppene i USA. Jeg skal nevne noe av de andre suksesslåtene til Creedence, slike som: Bad Moon Raising, Fortunate Son, Down on the Corner, Up around the Bend og Have you ever seen the Rain. LP’en «Cosmos Factory» regnes som gruppens beste album.

Men allting varer ikke evig, og etterhvert begynte det å oppstå stridigheter i gruppa, ikke minst på grunn av John Fogerty’s dominerende stilling. Broren Tom sluttet i 1971 for å satse på en solo-karriere, det gav han flere LP’er, men ingen særlig suksess. Tom Fogerty døde av aids i 1990 etter å ha blitt smittet av infisert blod under en blodoverføring. Creedence fortsatte, men det gikk ikke bra og gruppa ble oppløst i 1972.

John Fogerty fortsatte, og han gav ut 2 solo-albumer med noen coverversjoner og noen  countrysanger og en med eget materiale hvor han spilte alle instrumentene selv. Det var «Rockin’ all over the world» som bl.a. er spilt inn av «Status Quo». I 1985 gjorde John Fogerty comeback med LP’en «Centerfield» som ble en enorm suksess. Etter det har han holdt en lav profil.

Creedence Clearwater Revivals beste innspillinger er blitt klassikere og er utgitt på en mengde samleplater. I 1994 ble Creedence Clearwater Revival innvalgt i «Rock and roll of fame». Hører du litt på radio om dagen går det ikke en dag uten at du hører en av CCR’s låter.

Ha en fin dag!

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler