DOLLY PARTON

Navn:  Dolly Rebecca Parton

Født: 19. jan. 1946 i Tennessee, USA.

Ektefelle:  Carl Dean

YRKE:  Sanger, forfatter, plateprodusent, skuespiller.

SJANGER: Contry, Pop, Bluegrass, Evangelium

INSTRUMENT: Gitar, banjo, piano, harpe, fiolin og munnspill


Her skal dere møte damen som har skrevet over 3000 sanger, har 7 Grammy-priser og blitt nomminert for Oscar flere ganger. Litt av en bragd, ikke sant !

Den vi snakker om er ingen ringere enn Dolly Rebecca Parton, bedre kjent som den brystfagre blonde contrysangerinnen. Det hele startet i 1946 da et velskapt pikebarn ble født i Pitmannsenter i staten Tennessee USA. Far het Robert Lee Parton og mor var Avie Caroline Owens. Familien var rimelig fattige og livnæringen besto av et lite småbruk oppe i fjellene. Faren måtte også ha endel småjobber ved siden av for å få endene til å møtes. Det største problemet med faren var at han hverken kunne skrive eller lese, men en ting han var han  god til, det var å lage barn. Herr og fru Parton fikk 12 barn hvor Dolly var en av dem.

To av brødrene til Dolly døde, Larry døde rett etter fødselen i 1955 og Floyd gikk bort i 2018. 11 graviditeter (den tiende var tvillinger) og det gjorde at moren Avie Lee var mor til 12 i en alder av bare 35 år. Det må ha vært slitsomt for denne hjemmeværende husmor og oppdra alle disse barna. Bestefar til Dolly, Jake Owens var pinsepredikant så Dolly og alle søsknene gikk reglemessig i kirken. Moren hadde store musikalske evner så der fikk Dolly det inn med morsmelken.

Mens Dolly var ung, flyttet familien til en gård i nærheten av Logust Ridge, og det var det stedet som gjorde at Dollys ungdomsminner ble gjort om til sangen «My Tennessee Mountain Home» på 70 tallet. Musikken spilte en stor rolle i Dollys liv, og da bestefaren fikk henne inn i kirken var hjulene i gang. Hennes første offentlige forestilling startet da hun var bare 6 år gammel. Året etter skrev hun sanger og spilte på en hjemmelaget gitar, og da hun var 8 fikk hun sin første ekte gitar.

Så var karieren igang, hun begynte å synge på lokalradioene og fjernsynsprogrammene rundt om i East Tennessee området. Som ti åring var hun med på «The Cas Walker Show» på WIVK RADIO og WIBIR -TV i Knoxville. Da hun var blitt 13 år ble hun opptegnet på en Lousiana-etikett som “Puppy Love“ hos Goldband Records. Alt dette gjorde at hun begynte å bli verdenskjent og da platen var et faktum dukket hun plutselig opp på Grand Ole Opry og der var det jo de store stjernene vanket. Der møtte hun Johnny Cash som gav henne mange nyttige råd, blant annet at hun burde følge sine egne instinkter når det gjaldt karrieren.

Etter skoleeksamen fant hun fort ut at med denne farten var det best å flytte til Nashville for å komme nær til alt. I tiden som kom skrev hun sanger i fleng som f.eks. til Bill Phillips, Skeeter Davis, Kitty Wells og Hank Williams. I 1965 signerte hun kontrakt med Monument Records og der ble hun som 19 åring satt opp som såkalt “Bubblegum Popp sanger”. Etter det verserte hun  på listene over hele verden. Hennes første countrysingel «Duma Blonde» nådde nr. 24 på country-kartet i 1967, etterfulgt av «Somthing Fishy» som gikk til nr. 17. Så kom Dolly Partons første fullendte album som het på godt Norsk “HEI JEG ER DOLLY”.

I årene som fulgte var hun i duo med Porter Wagoner. I 1973 kom hennes mest kjente låt, nemlig “Jolene” og den ble N.r 1. på USA listen med en gang. Duoparet Dolly og Wagoner spilte siste duokonsert i 1974. Dolly hadde alltid forestilt seg en solokarriere, så i 1974 kom hun med låten «I WILL ALWAYS LOVE YOU» og den var pang Nr. 1. Den godeste Elvis Presley ønsket å spille inn denne sangen og Dolly var interessert helt til Presleys manager Tom Parker fortalte Dolly at standardprosedyren for låtskrivere var at halvparten av publiseringsrettighetene ble registrert på Elvis Presley. Den godeste oberst Tom Parker var en slu luring så det ble til at Dolly nektet, og det gav henne mange milioner dollar i royalties fra sangen opp gjennom årene. I 1980 hadde hun 8 singler som ble nr. 1 og sitt eget fjernsynsshow som het «DOLLY».

For å nevne noen av de store som dekket hennes sanger var det blant annet Rose Maddox, Kitty Wells, Olivia Newton-John, Emmylou Harris og Linda Ronstadt. I 1982 hørte vi duoen Dolly og Kenny Rogers sang “ISLAND IN THE STREAM” som faktisk ble skrevet av The Bee Gees og produsert av Barry Gibb, den lå på topp i 2 uker i 1983. Og vi må heller ikke glemme “ Nine to Five “. Så kom Bluegrass tiden for Dolly, og der med massevis av country låter.

Dolly Parton var et unikum i sin sjangre og jeg tror ikke det er mulig å finne en dame som har hatt så mange jern i ilden. Hun toppet hit-listene i over 30 år og reiste på enormt mange turneer rundt om i verden, hun gjestet også Norge den 17.juni 2008, det var i Kristiansand. Hun er fremdeles igang med konserter og TV fremføringer så det er ikke vanskelig å få høre henne. Man kan også se henne opptre hvis man tar en tur til Tennessee å besøker hennes fornøyelsespark “Dollywood” i Pigeon Forge. Gjør du det, er du en av 3 millioner som besøker stedet hvert år. I 1998 rangerte Nashville Business henne til den rikeste contrymusikkstjernen. Fra 2017 er hennes nettoverdi anslått til 500 millioner dollar.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler