Maner til ny brexit-kamp

Nigel Farage har for lengst sett seg lei på Storbritannia politiske styre og hvordan det har håndtert Brexit.

Nigel Farage vil inn igjen i EU-parlamentet med et nytt parti som bare har ett mål for øye – å få Storbritannia ut. Fredag 12. april ble valgkampen sparket i gang med offisiell partilansering i Coventry.

Han er ikke nådig mot landets politiske ledelse. – Jeg mener oppriktig at dette akkurat nå er en nasjon der løver ledes av esler, sa Farage. – Vi kan vinne dette europavalget og få parlamentarikerne i Westminster til å begynne å frykte Gud igjen. De fortjener intet mindre! sa han. Farage har vært en av frontfigurene i kampen for å få Storbritannia ut av EU. Han var tidligere partileder for UKIP og ble valgt inn i EU-parlamentet for UKIP i 2014. Nå vil han inn på nytt, denne gangen for det nystartede partiet Brexit Party. Målet er intet mindre enn å revolusjonere britisk politikk – og samtidig redde brexit, som Farage nå mener står i fare for å gå i vasken på grunn av britiske politikeres inkompetanse.

Valget til nytt EU-parlament i slutten av mai er et stort paradoks for Storbritannia, som egentlig skulle ha vært ute av EU nå og dermed sluppet å delta. Men nå er skilsmissen utsatt, og dermed er britene pent nødt til å delta. Valget kan fortsatt bli avlyst i Storbritannia om det mot formodning kommer en avklaring om brexit før valget. Det nye partiet  lanserte med kunngjøringen av et kandidatskifte for det kommende valget til EU 23. mai. Kandidatlisten omfattet blant annet forretningsmann og «Leave Means Leave» grunnlegger Richard Tice, som skal fungere som partiformann, og Annunziata Rees-Mogg, søster til det konservative parlamentsmedlemmet  Jacob Rees-Mogg. Det nye Brexitpartiet tar sikte på å sikre resultatet av 2016-folkeavstemningen, hvor 17,4 millioner mennesker stemte for å forlate EU.  I sin tale beskyldte Farage Tony Farry Chelsea, Tony Blair og Nick Clegg, for ikke å respektere resultatet av folkeavstemmingen for Brexit. 

Farage forsikret den folkemengden om at Brexit-partiet ikke ville være et singelt interesse-parti, eller bare ville delta i EU-valget, men arbeide for å bringe «en fundamental forandring» til politikken i Storbritannia. Farage uttrykte sin frustrasjon med britiske politikere fra alle partier og hvordan de hadde håndtert Brexit-prosessen. Han sa at han trodde jobben hans var gjort da folkeavstemningen var sikret, men i desember skjønte han at «boksen ville bli sparket nedover veien» og at han følte at han måtte ta nye tak. «Jeg finner meg selv stående her i dag i min sjette europeiske valgkamp. Jeg burde ikke være her, du burde ikke være her, dette burde ikke skje, vi burde ha forlatt EU, sa han. «Men jeg er forbannet hvis jeg etter 25 år skulle gi meg og la disse politikerne gjøre dette mot oss!»  Mr Farage sa senere i under  møtet  at det var «det mest energiske møtet jeg har snakket til i år».

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler