CaixaBank + Bankia = Sant?

Dersom fusjonsforhandlingene mellom  CaixaBank og Bankia kommer i mål, vil disse to sammen bli Spania største bank.   Den nye banken ville ha 650 milliarder euro i eiendeler, selv uten internasjonal tilstedeværelse som Santander og BBVA.

 Bankia og CaixaBank vurderer en fusjon som vil skape den største långiveren i Spania, sa bankene torsdag i uttalelse til kontrolltilsynet for verdipapirmarkedet  CNMV. Tiltaket kommer midt i en generell konsolideringsprosess i den spanske banksektoren, ettersom långivere tar i bruk sine avsetninger for å takle virkningen av Covid-19-krisen. Hvis avtalen fører fram, vil den spanske staten – som for tiden eier 61,8% av Bankia etter at sistnevnte ble reddet i 2012 – ha en eierandel på 14% i den nye enheten. Den nye utlånerens hovedaksjonær vil være La Caixa Foundation med rundt 30%. Operasjonen venter fortsatt på regjeringens godkjenning. Historien ble opprinnelig rapportert av nettavisen Ara torsdag, og senere bekreftet av Bankia og CaixaBank.

BFA-Bankia-gruppen ble reddet i en bailout i 2012 av staten, som skjøt inn  22,4 milliarder euro for å redde den vaklende långiveren i en tid da Spania fremdeles slet med effekten av finanskrisen i 2008, forsterket av et enormt eiendomskrasj. Åtte år senere er knapt € 3,3 milliarder tjent inn igjen.  Både den spanske nasjonalbanken  Banco de España og Den europeiske sentralbanken ECB,  har presset på for konsolidering for å motvirke effekten av koronaviruskrisen på bankenes balanse. Den resulterende banken vil bli ledet av Bankias styreleder José Ignacio Goirigolzarri og av CaixaBanks administrerende direktør Gonzalo Gortázar, som står for å bli den nye styrelederen og administrerende direktøren for den sammenslåtte enheten.

Det var et tidligere forsøk på en CaixaBank-Bankia-fusjon, men det mislyktes på grunn av politisk uenighet og hierarkiproblemer.  Bankia-sjef José Sevilla hadde allerede antydet muligheten for en fusjon ved den siste resultatpresentasjonen i juli. «Det er noe insentiv for fusjoner,» sa han den gangen. “Vi får se de neste månedene. Det er grobunn for fusjoner. ”Men i et intervju med EL PAÍS i juli virket ikke Goirigolzarri opptatt av ideen . “Kan det bli en sammenslåing? Ja, men vi jobber ikke med det, langt mindre midt i denne krisen. Det er en måte å bli mer effektiv på, men det er også en styringsrisiko involvert. Hvis sammenslåingen gjøres dårlig, blir det et problem, slik vi opplevde her på vår egen institusjon for noen år siden. «

Fusjonen vil kreve godkjennelse fra regjeringen, da sistnevnte kontrollerer Bankia gjennom  «Fondo de reestructuración ordenada bancaria»  (FROB) , et statlig program som ble lansert i 2009 for å overvåke en bølge av fusjoner blant Spanias kriseutsatte sparebanker. «FROB-teamet analyserer permanent markedsforholdene for å beskytte offentlig interesse gjennom eierandelen i Bankia,» sa departementet for økonomi og digital transformasjon i en uttalelse.  For CaixaBank vil dette være den andre bedriftsoperasjonen på tre år. I 2018 økte den sin majoritetsandel i BPI, og under den forrige økonomiske krisen kjøpte den Banco de Valencia, Caixa Girona og Banca Cívica. CaixaBank har i dag 4.460 kontorer og 35.600 ansatte, mens Bankia har 2.250 kontorer og rundt 16.000 ansatte.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler